Олег Панькевич: "Польща повинна визнати акцію "Вісла" етноцидом українців"

Олег Панькевич: "Польща повинна визнати акцію "Вісла" етноцидом українців"

30.04.13 15:08 0 811
За 66 років, які минають від початку операції "Вісла", з боку польської влади не прозвучало її офіційне засудження. Водночас сучасні українсько-польські відносини тільки виграли би від такого кроку. Про це заявив народний депутат України, заступник Голови ВО "Свобода" Олег Панькевич.

"У 66-ту річницю початку операції "Вісла" депортовані та їхні нащадки збиратимуться на молитву та віча, щоби вшанувати 150 тисяч українців, які стали жертвами етноциду. Їх позбавили рідного дому тільки за те, що вони були українцями. Ще близько 4 тисяч осіб, зокрема дітей, відправили в концентраційний табір в м. Явожно, а декілька тисяч мирних жителів було знищено за участи представників офіційної влади. Досі польська держава та суспільство належно не засудили акцію "Вісла".

Саме українці в польській державі стали єдиними у Європі 40-х років минулого століття жертвами тотальної депортації. За це відповідальний не тільки польський комуністичний уряд, це стало продовженням окупаційної політики, яку впродовж кількох століть Польща провадила щодо українців. У зв'язку з депортацією жодних протестів з боку польської громадськості не було. Не було навіть співчуття від римо-католицької церкви. Усе це, а також те, що відбувається в Польщі у зв'язку з відзначенням 70-ї річниці Волинської трагедії – заперечення права окупованої нації на боротьбу за свою незалежність – має ознаки ксенофобії та шовінізму, які продовжують впливати на польське суспільство.

Один із аргументів проти офіційного засудження депортації – це те, що українці претендуватимуть на відшкодування збитків. Навряд чи матеріальний зиск – це те, чого найбільше прагнуть переселенці та їхні родини, хоча і такий жест був би доречним і виправданим. Однак найважливіше – це моральна реабілітація тих, хто став жертвою застосування тоталітарного принципу "колективної відповідальності", з яким не може погоджуватися сучасне суспільство, яке має прагнути рівноправного діалогу з українцями. А такий діалог є надзвичайно важливим у наш час.

У світлі сучасних українсько-польських відносин, які однозначно мають бути добросусідськими, дуже важливо, аби польська влада виявила політичну і державницьку мудрість і визнала операцію "Вісла" злочинною. Українсько-польські відносини тільки виграли би від такого кроку", – наголосив Олег Панькевич.

Народний депутат від ВО "Свобода" також наголосив, що українська влада мала би належно, на державному рівні, вшановувати пам'ять про цю трагічну сторінку нашої історії. "Однак немає ані належної інформаційної політики, ані гідного вшанування постраждалих унаслідок операції "Вісла". Держава повинна подбати про фінансування тематичних фільмів і програм, науково-популярних видань українською та іноземними мовами для України, Польщі, країн Європи та Америки. Держава також мала би офіційно звернутися до РП із закликом засудити операцію "Вісла", – зазначив свободівець-народний депутат України.

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Наступна новина: Валентин Хоптян вітає ...

КОМЕНТАРІ