Прокуратура Рівненщини вживає заходів щодо наповнення Пенсійного фонду України

Прокуратура Рівненщини вживає заходів щодо наповнення Пенсійного фонду України

30.04.13 09:01 0 969
Захист прав громадян на пенсійне забезпечення залишається головним пріоритетом у здійсненні наглядової діяльності органів прокуратури України.

Так, на усунення порушень пенсійного законодавства органами прокуратури області розпочато 3 кримінальні провадження, внесено 17 подань, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 20 посадових осіб органів Пенсійного фонду України, відшкодовано 828 тис. грн. заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Пред’явлено позовів про стягнення 88 тис. грн.

Зокрема, прокурорськими перевірками встановлено, що службові особи одного з приватних акціонерних товариств, що у Рівненському районі, не сплатили обов'язкових платежів до Пенсійного фонду України на загальну суму майже 2 мільйони гривень. Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 212-1 КК України (умисне ухилення від сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування).

Кримінальне провадження для розслідування скеровано в управління податкової міліції ДПС у Рівненській області. Досудове слідство триває.

Ще один приклад. Посадові особи Пенсійного фонду України в Рокитнівському районі у період з січня 2009 року по листопад 2011 року безпідставно нарахували додаткову пенсію двом місцевим мешканцям, як таким, що потерпіли внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, хоча у пенсійних справах останніх були відсутні документи, що підтверджують їх проживання та роботу на території, яка відноситься до забрудненої внаслідок Чорнобильської катастрофи. Внаслідок таких незаконних дій громадяни неправомірно отримали 6,5 тис. грн. соціальних виплат.

За цим фактом зареєстровано в ЄРДР кримінальне провадження за ч.2 ст. 191 КК України (розтрата майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем), яке на даний час розслідується Рокитнівським РВ УМВС України в Рівненській області.

Крім того, як свідчать результати прокурорських перевірок, у діяльності контролюючих органів у сфері пенсійного забезпечення мають місце факти неповноти вжиття Пенсійним фондом України та його територіальними органами заходів, спрямованих на раціональне та цільове використання їх коштів, притягнення винних посадових осіб до відповідальності за порушення законів у цій сфері.

Шляхи подолання заборгованості зі сплати страхових та єдиного внесків було обговорено на міжвідомчій нараді, яка відбулася у прокуратурі області. Зокрема, на ній закцентовано увагу на цілеспрямованій та злагодженій взаємодії усіх правоохоронних та контролюючих органів для вирішення існуючих проблем у вказаній сфері та забезпечення реального захисту конституційних прав громадян на пенсійне забезпечення.

Прес-служба прокуратури області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігівщина: З метою ...
Наступна новина: На Львівщині оновлено ...

КОМЕНТАРІ