Річницю підняття українського прапора над Чорноморським флотом відзначили у Тернополі

Річницю підняття українського прапора над Чорноморським флотом відзначили у Тернополі

30.04.13 17:52 0 1355
Яскраву дату в історії України – 95-ту річницю з Дня підняття українського прапора на Чорноморському флоті святкували у Тернополі 29 квітня. Саме в цей день моряки присягнули на вірність українському уряду.

Присутнім в сесійній залі міськради розповіли про історичні аспекти події та показали фільм «Тризубець Нептуна». У цей день до Тернополя завітали заступник командуючого ВМС України, капітан першого рангу Орест Марущак та помічник командира корабля, капітан-лейтенант Юрій Рудьковський.

Військовий історик Ігор Крочак, окреслюючи історичні аспекти формування українських військово-морських сил, відзначив, що у всі часи на Чорноморському флоті моряки отримували колосальну військову практику. Крім того, 60% війська в ті часи складали саме українці.

За словами заступника міського голови Леоніда Бицюри, від козацьких часів і до визвольних змагань XX століття традиція формування військово-морських сил України була безперервною. І у нас є достатньо наукових розробок для того, щоб Тернопіль продовжував популяризувати український флот.

Секретар міськради Ігор Турський, котрий традиційно очолює делегації на корвет, вважає, що Тернопіль має безпосереднє відношення до військово-морських сил.

«Причетність нашого міста до формування українського флоту очевидна. у складі військово-морських сил є корабель «Корвет Тернопіль» - одне з кращих суден українського флоту. Крім того, корвет є кузнею кадрів військово-морських сил. На флагмані «Гетьман Сагайдачний» є командир, який свого часу був командиром на корветі «Тернопіль», також є наші командири, які служать у штабі. Ми маємо тісну співпрацю з корветом «Тернопіль», чимало наших співвітчизників проходить там службу, - зазначив Ігор Турський. - На жаль, шня армія не має належного фінансування від держави. Однак, неодноразово буваючи на флоті, мушу сказати, що там служать справжні патріоти. Це люди, які люблять свою державу, свою справу, які на рівні військ НАТО, розвинутих європейських держав належно виконують поставлені вищим командуванням завдання».

Для підтримки корвету у місті на базі 24-ї школи діє фан-клуб, у який входять як хлопці, так і дівчата. Школярі мають відповідну «морську» форму, план навчання і навіть музичну композицію про корвет.

У цьому році 28 липня – з нагоди святкування в Севастополі Дня флоту учасники клубу матимуть можливість разом з делегацією відвідати тернопільський корабель.

Крім того, Тернопіль уже має дві книжки про корвет. Видані вони завдяки спільним зусиллям автора - військового історика Ігоря Крочака, командування корвету та міської ради. Примірники знаходяться у міській раді та бібліотеках міста.

Згадуючи момент зародження військово-морських сил, заступник командуючого ВМС України, капітан першого рангу Орест Марущак відзначив необхідність продовження традиції святкування цієї дати.

«шні збори з нагоди 95-ї річниці підняття над Чорноморським флотом українського прапора – це дата, яка довгий період замовчувалася, в історичних публікаціях спеціально не публікувалася. Це робилося для того, щоб приховати бажання українців мати свій національний флот.

В 2008 році в Севастополі вперше вирішили відкрити меморіальну дошку на братській пристані, присвячену святкуванню 90-річчя підняття українського прапора на флоті. Російські шовіністи знищили цю дошку, ледь не постраждали військові, по яких стріляли. Таким чином вороги намагалися знищити пам'ять про вагому історичну подію. Однак ми все-таки вшановуємо дату, коли над Чорноморським флотом замайорів синьо-жовтий стяг. Символічно, що належним чином ми святкуємо і шануємо її за 1200 кілометрів тут, у Тернополі», - зауважив Орест Марущак.

Орест Марущак прослужив на флоті 33 календарних роки,10 з яких - у флоті України. Військовий пишається тим, що був причетний до відродження військово-морських сил рідної країни.

«Мені довелося служити в період, коли тільки зароджувалися національні військово-морські сили. Це був дуже складний період як ля держави в цілому, так і для розуміння того, що Україна – морська країна, і тому вона повинна мати свій флот, - зазначив Орест Марущак. - Розвиток сучасних військово-морських сил почався з 5 квітня 1992 року – після підписання президентом України Указу про невідкладні заходи щодо будівництва збройних сил. Велику підтримку морякам тоді надали прості люди, в тому числі і тернополяни, які допомагали хто чим міг. Тому невипадково є в українському флоті корвет «Тернопіль», протипожежне судно «Борщів», що базується в Одесі, та морський буксир «Кременець».

Несподіванкою для присутніх у залі став виступ учасників фан-клубу «Корвет Тернопіль» та презентація фільму «Тризубець Нептуна», присвяченого подіям 1918 року.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Чернівецька область: ...

КОМЕНТАРІ