На Івано-Франківщині стежка, що веде до Бога…

На Івано-Франківщині стежка, що веде до Бога…

02.05.13 12:50 0 1229
29 квітня напередодні світлого свята Великодня відділ літератури з мистецтва обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка у рамках проекту „Сузір’я майстрів Прикарпаття” відкрив експозицію вишитих ікон „Скарбниця духовності родини Тарновецьких”.

Великодні дні для усіх християн – це очікування величі духу, дива, свята. Цього ми чекаємо від Господа, прагнемо всією душею. Задля цього ми живемо і творимо. Адже відчуття святості Великодня возвеличує та по-особливому оновлює наші душі.Духовність – це те основне багатство, що тримає нас на цім світі, допомагає розуміти і бачити один в одному Людину.

У часі Великого Посту, коли ми так потребуємо очищення, йде активна невидима душевна робота на різних рівнях. Особливо в цей час зростає та посилюється роль молитви.

Відкриваючи виставку, завідувач відділу літератури з мистецтва Галина Пристай запросила присутніх серцем торкнутися до святості, переглядаючи роботи, вишиті поколіннями родини Тарновецьких з села Стримба Надвірнянського району. Їхні творчі полотна – це ще одне свідчення того, що на нашій прикарпатській землі живуть чудові майстри, наділені Божим даром. Представлені вишивки родини Тарновецьких – це витвори серця, розуму, рук матері Орисі Олексіївни, дочки Тетяни, онуків Надії та Юрія. Вони майстри з вишуканим баченням прекрасного, витонченим смаком і з великим бажанням творити та дарувати насолоду всім, хто тяжіє до краси і духовності.

Орися Олексіївна щиро зізналася, що завжди одержує задоволення й знаходить душевну рівновагу, спокій, вишиваючи ікони. Загалом творчий родинний доробок становить понад 80 робіт, а на виставці було представлено 40 полотен. Це не просто унікальні витвори мистецтва, а духовне прозріння для всіх, хто матиме можливість їх споглядати.

Майстриня Орися Олексіївна Тарновецька за фахом інженер радіозв’язку. Вишивкою захопилася в 5-річному віці, коли мама вперше дала їй голку. І незабаром вже мала в набутку вишиті хрестиком серветки та рушники.

„Не любимо ми публічності та слави. Вишиваємо просто для душі, відволікаючись від буденних проблем. Вишиванню присвячуємо час, думки, сподівання та мрії, а віра в Бога допомагає нам. Коли щось робимо, подумки все одно поспішаємо повернутися до вишивання, бо є велика Божа мудрість: кожен день буття сприймати як безцінний дар”, – говорили майстрині.

Мистецька зала бібліотеки в передвеликодній тиждень наповнилась світлом і духовним піднесенням. Дивлячись на представлені роботи, уста мимоволі шепотіли молитву, а душа очищалася як після святого причастя.

Парох-отець Іван Сас з парафії Вознесіння Господнього Івано-Франківської архієпархії української греко-католицької церкви зазначив, що створення духовних шедеврів вимагає колосального терпіння, і є одним з головних чеснот для набожного християнина. Отець освятив представлені ікони та благословив усіх присутніх.

Про справжню закоханість родини Тарновецьких у мистецтво вишивки говорив сільський голова с. Стримби Любомир Дубіщак. Він наголосив: „Ми горді тим, що в нашому селі проживає така талановита родина, а в цій літературно-мистецькій вітальні ми маємо можливість споглядати цю красу”. Він запропонував майстрині передавати свої вміння молодому поколінню, створивши навчальний гурток.

Дирекція бібліотеки та працівники відділу літератури з мистецтва щиро дякують за участь та долучення до організації виставки:

– пароху-отцю Івану Сасу з парафії Вознесіння Господнього Івано-Франківської архієпархії української греко-католицької церкви;

– сільському голові с. Стримби Любомиру Дубіщаку;

– cім’ям Штогрин та Хіміон з Надвірнянщини;

– депутатам с. Стримба.

Тож завітайте до бібліотеки і надихніться красою та святістю.

Виставка триватиме до 13 травня 2013 року.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На травневі свята ...
Наступна новина: Пенсіонерам Рівненщини ...

КОМЕНТАРІ