На Львівщині у Городку вшанували отця Миколу Хмільовського

На Львівщині у Городку вшанували отця Миколу Хмільовського

02.05.13 20:45 0 1025
У Городоцькому районному Народному домі відбувся вечір пам'яті великого українського патріота, політичного діяча, отця-доктора Миколи Хмільовського. Цьогоріч виповнюється п'ятдесят років від дня його смерті. Захід відбувся за підтримки місцевих свободівців, а саме голови Мшанської сільської ради Віктора Синдика та депутатів Городоцької районної і міської ради від ВО "Свобода". За поданням Віктора Синдика було винесено на розгляд районної ради питання про визначення 2013-го роком отця Миколи Хмільовського, яке підтримали депутати.

Отець Микола Хмільовський відіграв важливу роль у релігійному і політичному житті Західної України. Він підтримував зв'язки з українським оунівським підпіллям, не визнавав Львівського псевдособору 1946 року, метою якого була ліквідація УГКЦ. За життя отець Микола очолював Золочівську школу ім. Маркіяна Шашкевича, згодом гімназію при Малій духовній семінарії у Львові, був засновником і директором Золочівської гімназії, обіймав посади радника Митрополичої Консисторії та члена Митрополичого Суду.

Не оминула його і мученицька доля політичного в'язня сталінських катівень. Отець Микола був ув'язнений і зазнав катувань як соратник Романа Шухевича і злісний ворог СССР.

Не забули про отця Хмільовського мешканці Городка і зібралися в Народному домі, щоби вшанувати світлу пам'ять мученика за Христову віру. Декан отець Іван Греділь наголосив на важливості постаті отця Хмільовського як вчителя і наставника насамперед молоді. "Він віддав своє життя на виховання молоді. А хто вкладає у виховання людини, той вкладає у вічність", – зазначив він.

У виконанні жіночого Народного ансамблю "Берегиня" прозвучали жалібні пісні "Від Бога" та "Боже, вислухай благання".

Учасники Народного ансамблю танцю "Галичина" у хореографічній композиції "Добро і зло" відтворили боротьбу темних і світлих сил на життєвому шляху отця Хмільовського.

Односельчанка Хмільовського Стефанія Сенів розповіла про долю отця Миколи, адже була з ним особисто знайома. Вела мову про те, яким добрим і чуйним був отець, як не відрікся церкви, не дав себе підкупити. Його гаслом було: "Все – для України, Україна – для Бога". Адже все його життя було сповнене щоденною боротьбою за УГКЦ, за незалежну Україну, і в цю боротьбу він вступав без вагань.

Дует Мирослава Дудка і Ярослава Попка тужливою піснею "Чуєш, брате мій" змусили задуматися над тим, чи чуємо ми голос наших предків. На кінець вечора усіх присутніх об'єднав церковний гімн України "Боже, великий, єдиний".

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопільщині ...
Наступна новина: Прем’єр-міністр Індії ...

КОМЕНТАРІ