Міндоходів запрошує українських аграріїв до обговорення ефективності пільг

Міндоходів запрошує українських аграріїв до обговорення ефективності пільг

02.05.13 15:27 0 1065
Фахівці українського Міністерства доходів і зборів готові до співпраці з представниками аграрного бізнесу та профільних бізнес-асоціацій задля детального обговорення питання підвищення ефективності та конкурентоспроможності сільськогосподарської галузі шляхом удосконалення податкової політики у цій сфері.

Такі заходи передбачені Національним планом дій на 2013 рік, затвердженим Указом Президента України для впровадження Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки.

Відповідно до Плану робоча група у складі фахівців Міністерства доходів і зборів, Міністерства фінансів та Міністерства економіки та торгівлі проводить інвентаризацію існуючої системи податкових пільг і детальний аналіз їх ефективності. Зокрема, вивчається вплив пільгового оподаткування галузевої спрямованості на економічне зростання галузі, а також пільгового оподаткування соціальної спрямованості - на зменшення рівня цін на товари, звільнені від оподаткування. Процес інвентаризації податкових пільг є довготривалим і потребує аналізу ефективності пільгового оподаткування не станом на певну дату, а в динаміці.

Інвентаризація пільг аграрного сектора має на меті, з одного боку, збереження державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції, а з іншого - недопущення використання спецрежиму оподаткування у схемах ухилення від сплати податків. Фахівці Міндоходів констатують, що розповсюдженою є практика, коли пільговий режим оподаткування використовується крупними агротрейдерами для ухилення від оподаткування за рахунок використання схем оптимізації і фактично не виконує свою функцію стимулювання розвитку сільськогосподарської галузі.

На розглядаються декілька варіантів реформування пільгових податкових режимів для сільського господарства з метою їх вдосконалення та збереження ефективної держпідтримки галузі.

Зокрема, на сьогоднішній день у рамках державної підтримки сільськогосподарської галузі в Україні функціонує спеціальний режим оподаткування для агропідприємств - одна з найбільших галузевих пільг з ПДВ. Цей режим оподаткування передбачає, що суми ПДВ, отримані від покупців у складі вартості поставлених сільськогосподарських товарів (послуг), не платяться до бюджету, а перераховуються на власні спеціальні рахунки сільгосптоваровиробників і залишаються в їх розпорядженні.

Тільки протягом 2012 року в розпорядженні сільськогосподарських товаровиробників було залишено 14,732 млрд. гривень. Крім того, сільськогосподарські підприємства отримують компенсацію від переробних підприємств за поставлене м'ясо в живій вазі і молоко. Джерелом цієї компенсації також є сума ПДВ, не сплачена до державного бюджету. Сума такої компенсації за 2012 рік становить 1,077 млрд. гривень.

Разом з тим, зростання пільг, що надаються сільськогосподарським підприємствам по сплаті ПДВ, не відповідає зростанню обсягу сільськогосподарської продукції. Починаючи з 2007 року такі пільги ростуть щорічно в середньому на 40%, у той час як зростання обсягів сільськогосподарської продукції з 2007 року не перевищує 20% (крім врожайних 2008 і 2010 років).

На даний момент розглядаються декілька варіантів реформування такої пільги з метою її удосконалення та забезпечення державної підтримки цієї галузі, в тому числі, перехід на загальну систему оподаткування податком на додану вартість із застосуванням зниженої ставки податку у розмірі 7% для операцій з поставки сільськогосподарськими підприємствами сільгосппродукції власного виробництва.

Крім того, Національним планом дій на 2013 рік передбачено реформування фіксованого сільськогосподарського податку, який на обчислюється від незмінної нормативної грошової оцінки земель, зафіксованої на рівні 1995 року. Міндоходів вважає за доцільне запровадити нормативну грошову оцінку земель сільськогосподарського призначення з урахуванням коефіцієнтів індексації та диференціацією для різних видів сільгоспвиробництва.

* *

Нагадаємо, що Указом Президента України від 24.12.2012 №726/2012 утворено Міністерство доходів і зборів України шляхом реорганізації Державної податкової служби України та Державної митної служби України, поклавши на Міністерство, що утворюється, функцію з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Про це повідомив медіа-центр ДПС у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ