На Житомирщині рятувальники знешкодили гранату, знайдену на дні ставка

На Житомирщині рятувальники знешкодили гранату, знайдену на дні ставка

02.05.13 18:52 0 852
29 квітня групою піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення обласного управління Держслужби з НС знищено ручну гранату «Ф-1» часів війни, яку напередодні мешканець одного з населених пунктів району дістав з місцевого ставка.

На початку весни чоловік придбав потужний магніт для пошуку чорного металу. Перше випробування пристрою, який складався з мотузки та самого магніту, він провів на ставку. Випробувач закидав його у воду та діставав зі "здобиччю". Вже за другою спробою магніт витягнув на берег, крім дрібних залізяк, стару заіржавілу гранату «Ф-1». Особлива небезпека полягала у тому, що граната причепилася до магніту саме підривником. Чоловік не наважився торкатися знахідки та повідомив рятувальників. Сапери насилу від'єднали небезпечний «улов», бо магніт був дуже потужним, а граната могла вибухнути будь-якої миті.

30 квітня групою піротехнічних робіт Управління ДСНС в області проведено знешкодження ще двох боєприпасів часів минулої війни: артилерійського снаряду у Бердичівському районі та мінометної міни у Радомишльському.

З настанням весняно-польових, будівельних робіт, сезону відпочинку на природі або збирання ягід, грибів у лісах люди часто натрапляють на вибухонебезпечні знахідки. Щоб уникнути біди, пам’ятайте:

При виявленні вибухонебезпечних предметів забороняється:

- перекладати, перекочувати їх з одного місця на інше;

- збирати та зберігати їх, нагрівати та вдаряти;

- намагатися розряджати та розбирати;

- виготовляти різні предмети з них;

- використовувати заряди для розведення вогню та освітлення;

- переносити у приміщення, закопувати у землю, кидати у колодязь чи річку.

Виявивши вибухонебезпечні предмети, потрібно в першу чергу подбати про огородження та охорону їх на місці знахідки. Потім особисто чи по телефону повідомити про це рятувальну службу, сільську раду, відділ міліції, дирекцію підприємства, школи тощо.

Тільки найсуворіше дотримання правил безпеки може виключити випадки підриву!

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Маркевич: "Якщо хтось ...
Наступна новина: Свободівець Ігор Турський ...

КОМЕНТАРІ