На Рівненщині легалізація заробітної плати – одне із основних завдань податкової служби

На Рівненщині легалізація заробітної плати – одне із основних завдань податкової служби

02.05.13 14:35 0 1094
Виплата “тіньової зарплати”, використання фіктивних документів, “відмивання“ готівкових коштів – до цього вдаються деякі наші роботодавці, аби уникнути сплати податків.

Зокрема, виявлені непоодинокі випадки, коли для неофіційної виплати заробітної плати суб’єкти господарювання використовують подвійну бухгалтерію, а при одержанні доходів в значних розмірах не подають декларації до податкових органів.

Використовують роботодавці й інші методи приховування. Скажімо, деякі підприємці, які працюють на фіксованому та єдиному податках, не укладають з найманими працівниками трудові угоди і, відповідно, не сплачують належні податки. Через приховування виплат соціальні фонди недоотримують великі кошти.

Враховуючи, що за нинішніх економічних умов доходи українців ще перебувають на межі між легалізацією і „тінню”, податківці й надалі працюватимуть над усуненням такого явища, як виплата заробітної плати „в конвертах”. Громадяни мають усвідомлювати: вчасно сплачені кошти з легальної заробітної плати до бюджету, Пенсійного фонду спрямовуються на соціально-економічний розвиток нашого регіону, що позитивно впливатиме і на підвищення їхнього добробуту.

Важливо, аби наймані працівники зрозуміли, що легальні трудові відносини для них вигідніші. Працюючи нелегально, працівник отримуватиме мізерну пенсію та допомогу по безробіттю, за лікарняними та при втраті здоров'я через нещасний випадок на виробництві. А роботодавець, працюючи у "тіні", також почувається невпевнено, адже він ризикує втратити бізнес, якщо до нього завітають з перевірками контролюючі органи.

Замислитися над цим питанням необхідно вже . Аби змусити свого роботодавця платити гідну офіційну заробітну плату, найманому працівникові необхідно зайняти чітку позицію і наполягати на виплаті заробленого з дотриманням вимог чинного законодавства, а про факти виплати зарплати у «конвертах» повідомляти органи прокуратури та державної податкової служби.

В’ячеслав Мотруніч,

Про це повідомив медіа-центр ДПС у Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Бангладеш тисячі ...
Наступна новина: Міська рада присвоїла ...

КОМЕНТАРІ