На Тернопільщині вшанували воїнів Української дивізії "Галичина"

На Тернопільщині вшанували воїнів Української дивізії "Галичина"

02.05.13 16:28 0 1223
28 квітня 2013 року з нагоди 70-річчя з дня створення Української дивізії "Галичина" у Тернополі з ініціативи Тернопільської обласної організації ВО "Свобода" відбувся круглий стіл "Воїни Української дивізії "Галичина" – герої чи звичайні історичні постаті?"

В Україні давно назріла потреба обговорити і визначити істинну роль дивізії "Галичина" в історії становлення незалежної держави. Саме з цією метою до дискусії долучилися історики, військові, науковці, політики, громадські діячі та усі небайдужі до правдивої історії нашої держави. Учасники круглого столу спробували спільно з'ясувати, хто ж для нашого народу ці воїни і чи означає їхня діяльність у німецькій армії відступництво з патріотичної точки зору.

Історик і військовий Ігор Крочак зазначив: "Ситуативна співпраця українців з армією Німеччини була обумовлена тим, що тільки там вони могли отримати найкращий військовий польовий вишкіл. Тому цей крок був вчинений виключно заради відстоювання інтересів української нації. Хоча гітлерівська армія не мала кількісної переваги, зате уміла правильно і точно скоординувати свої дії, їхні сухопутні війська були найбільш підготовленими, а такий досвід для українців був дуже потрібний".

"Заяви про те, що наші солдати були для німців "гарматним м'ясом", не відповідають дійсності. Можливо, таку роль для українців відводили у російській армії, але гітлерівці цілий рік навчали українців не для того, щоб у бою просто підставити їх під кулі", – зазначає дослідник історії Української дивізії "Галичина" Ігор Меркуша. – А щодо чуток, нібито Степан Бандера, ОУН-Б не схвалювали вступу українців до Дивізії, то можу сказати, що ця інформація нічим не обґрунтована, не зафіксована у жодному документі. Більше того, УПА та Дивізія підтримували зв'язок. Крім того, есесівців серед українців ніколи не було, ними були лише німецькі військові, й на цьому треба більше наголошувати заради відновлення історичної справедливості". Ігор Меркуша закликав громадян збирати і приносити цікаві матеріали про Дивізію для того, щоб створити нове видання на цю тему.

"УПА і Дивізія – це два крила того самого народного визвольного руху", – підкреслив голова обласної організації ОУН-Д Петро Атаманчук, який для пояснення дій наших солдатів нагадав слова Митрополити Андрея Шептицького: "Немає такої ціни, яку не можна було б заплатити за можливість створення української армії". То ж, за словами Петра Атаманчука, будь-яку можливість викувати добре військо українці просто не могли втратити.

Заступник голови Тернопільської обласної організації Всеукраїнського об'єднання ветеранів Павло Сливка зауважив, що чимало німецьких військових були проти приєднання до їхньої армії українських вояків, бо розуміли, що виховають велику силу, яка пізніше воюватиме проти них.

"Ми повинні розуміти, що для українців було більш небезпечно вступити до російської армії", – зауважив представник Тернопільської обласної молодіжної громадської організації "Сокіл" Іван Янюк.

На думку заступника міського голови Тернополя й заступника голови Тернопільської обласної організації ВО "Свобода" Леоніда Бицюри, українцям тривалий час накидають стереотипи, які формують думки і певну поведінку нації, тому зараз багато хто вважає, що краще не порушувати теми ролі Дивізії у Другій світовій війні: "Ми теж живемо в період окупації, але вже інформаційної, ми продовжуємо бути об'єктами агресії, люди дезінформовані й не готові змінювати щось у своїй державі, тому наше завдання – показати історію справжню і відкинути міфи, якими довгий час людей вводили в оману. Тому цей круглий стіл – перша цеглинка, яка допоможе в цьому".

Підсумовуючи сказане, голова Тернопільської міської організації ВО "Свобода" Роман Навроцький наголосив: "Заходи з метою вивчення і роз'яснення ролі Української дивізії "Галичина" в історії України треба проводити частіше, говорити про це на загал, обговорювати на телебаченні й радіо. Круглий стіл, присвячений 70-річчю з дня створення Української дивізії "Галичина", – це тільки перший крок. Ми повинні пам'ятати борців за волю рідної держави. Незалежно від того, у яких угрупуваннях вони були і під чиїм командуванням служили, усі вони робили одну велику справу – різними способами прокладали шлях до незалежної України".

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)

КОМЕНТАРІ