На Тернопільщині твори легендарного скульптора Іоана Георга Пінзеля повернули в музей

На Тернопільщині твори легендарного скульптора Іоана Георга Пінзеля повернули в музей

02.05.13 13:47 0 1019
Завдяки зверненням народного депутата України свободівця Олексія Кайди, активній позиції представників культури й громадськості твори легендарного скульптора Іоана Георга Пінзеля повернули у Тернопільський обласний краєзнавчий музей.

Нагадаємо, що в результаті наполегливих зусиль голови Тернопільської облдержадміністрації Валентина Хоптяна 28 квітня 2013 року скульптури були виставлені для огляду в непристосованому для таких презентацій приміщенні. Згідно з висновками експерта Міністерства культури України, генерального директора Львівської Національної галереї, заслуженого працівника культури України, члена громадської гуманітарної ради при Президенті України Лариси Разінкової-Возницької, на території закладу були грубо порушені умови зберігання робіт Пінзеля, що, не виключено, позначилося на стані пам'яток.

30 квітня 2013 року твори Пінзеля повернули в обласний краєзнавчий музей. Проте, як стало відомо, при перевезенні були порушені правила та вимоги щодо транспортування мистецьких творів. Також не було здійснено перевірку фізичного стану та не проведено експертизу робіт на предмет їхньої приналежності автору, про що свідчить відсутність експертного висновку, що підтверджує достовірність творів мистецтва. Цілком можливо, що такі безвідповідальні дії могли призвести до підміни робіт середини XVIII століття, для чого, напевно, і була організована так звана "виставка".

Олексій Кайда звернувся до начальника обласного управління внутрішніх справ та прокурора області з вимогою здійснити перевірку дотриманням вимог при упакуванні та перевезенні творів, їхнього фізичного стану та достовірності з залученням відповідних експертів з Міністерства культури України.

"Неприпустимо було виставляти сакральні твори мистецтва поруч із пивним баром – вони є духовною спадщиною, а не наживкою для приваблювання покупців. Під тиском громадськості роботи повернули назад у музей, що і є підтвердженням протиправних дій посадовців області. Гадаю, правоохоронні органи повинні дати справедливу оцінку діям означених осіб, незалежно від рангу і посад", – наголосив Олексій Кайда.

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Борис Клімчук: Волинь не ...
Наступна новина: Повідомлення про ...

КОМЕНТАРІ