Встановили справжнє ім’я загиблого у Чернівцях льотчика

Встановили справжнє ім’я загиблого у Чернівцях льотчика

08.05.13 11:17 0 930
7 травня, на кладовищі по вул. Зеленій відбувся урочистий мітинг, присвячений встановленню істинного прізвища загиблого воїна Червоної Армії Івана Єжова, похованого в братській могилі.

У мітингу взяли участь: заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Чернівецької міської ради Олександр Паскар, начальник відділу охорони культурної спадщини міської ради Олена Пушкова, начальник управління комунального господарства Ярослав Кушнірик, голова Першотравневої районної в місті ради Віктор Мельничук та заступник голови ради ветеранів Першотравневої ради Леонід Юрчук.

Присутні на мітингу поклали квіти до оновленої плити із справжнім ім’ям загиблого воїна, а чернівецькі школярі продекламували вірш Миколи Бажана про подвиг льотчика.

Довідково:

Першотравнева районна рада ветеранів у 2011 році звернулася до відділу охорони культурної спадщини з проханням розглянути питання про встановлення істинного прізвища загиблого воїна Червоної Армії, похованого в братській могилі на кладовищі по вул.Зеленій та провести перегляд місця поховання Єжова Івана Андрійовича, який загинув в перші дні Великої Вітчизняної війни на аеродромі в м.Чернівці.

Під керівництвом заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Чернівецької міської ради Олександра Паскаря було проведено велику пошукову архівну роботу з метою відновлення історичної справедливості та виправлення помилок в обліковій документації.

Адміністрацією комунального підприємства «Історико-культурний заповідник «Кладовища по вул.Зеленій» повідомлено, що інформація про захоронення у братській могилі були підготовлені учасниками бойових дій за визволення Чернівецької області від фашистських загарбників, колишніх членів військово-наукового товариства підполковником у відставці П.Світковим та старшим лейтенантом у відставці І.Сусловим. У 1998 році ними були передані на збереження виписки відомостей із архівних документів на 382 загиблих воїна Радянської Армії та померлих від ран, героїв Великої Вітчизняної війни, похованих на кладовищі по вул.Зеленій м.Чернівців.

У списках братської могили №1 воїнів Радянської Армії, партизан і підпільників, загиблих в боях з фашистськими загарбниками та померлих від ран під №3 (ліва сторона, перший ряд) значиться молодший лейтенант Єтов Іван Ілліч, 1915 – 22.06.1941, пілот – винищувач 149-го винищувально-авіаціонного полку, загинув у бою.

Аналогічна інформація була надана Чернівецьким міським військовим комісаріатом у 1965 році при передачі списків на 86 захоронених військовослужбовців.

Тому відповідний напис був здійснений на меморіальній плиті на місці захоронення.

На звернення Першотравневої районної у м.Чернівцях ради ветеранів та первинної ветеранської організації Авіакомпанія «Буковина» щодо зміни напису на меморіальній надгробній плиті центрального кладовища на вул.Кишинівській, зокрема прізвища молодшого лейтенанта Єтова Івана Ілліча на Єжова Івана Андрійовича, Чернівецькою міською радою були направлені запити до Центрального архіву Міністерства оборони Російської Федерації.

Даною організацією надано відповідь, що в картотеках обліку безповоротних втрат офіцерського складу Єтов Іван Ілліч не значиться.

Натомість, молодший лейтенант Єжов Іван Андрійович, 1915 р.н. місце народження – Московська область, Бронницький район, д.Аргунова, пілот 149-го винищувального авіаполку, загинув 22.06.1941 р. на аеродромі при бомбардуванні. Похований в м.Чернівцях. Мати – Єжова Наталя Єфиміїна, проживала в Московській області.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: З 8 по 11 травня на Волині ...
Наступна новина: На Львівщині завершився ...

КОМЕНТАРІ