Рятувальники Львівщини перевірили стан пожежної безпеки лісових господарств

Рятувальники Львівщини перевірили стан пожежної безпеки лісових господарств

09.05.13 08:54 0 903
Упродовж усіх травневих свят, коли львів’яни проводять своє дозвілля на природі, фахівці Головного управління Держслужби України з надзвичайних ситуацій Львівщини ретельно контролюють стан протипожежного захисту лісових господарств області. Такі заходи здійснюються на виконання державної політики з метою забезпечення пожежної безпеки лісогосподарських підприємств та гарантії безпечного відпочинку для населення.

Під час здійснення перевірок, особливо ретельно вивчається ситуація із наявністю та приведенням у працездатний стан аварійно-рятувальної техніки у лісогосподарствах, її укомплектованістю необхідним оснащенням, можливістю створення резервних фондів із засобів пожежогасіння, паливно-мастильних матеріалів та умови їх правильного зберігання. Крім того, фахівці управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС області слідкують за тим, аби лісові масиви були не засміченими, а просіки – захаращені. Особливо ті, що прилягають до населених пунктів або через які проходять повітряні електропроводи, нафто- та газопроводи. Рятувальники активно допомагають працівникам лісового та мисливського господарства створювати та оновлювати мінералізовані смуги, протипожежні розриви, ремонтувати водоймища тощо.

Важливим аспектом для досягнення ефективного результату є проведення масово-роз’яснювальної роботи із мешканцями Львівщини, залучення представників засобів масової інформації для здійснення масштабної навчально-профілактичної кампанії. Тому, 8 травня, спільно із представниками місцевих ЗМІ і управління лісового та мисливського господарства області, фахівці наглядово-профілактичного блоку, під керівництвом начальника відділу пожежної безпеки ГУ ДСНС області Ореста Галонька, вирушили у рейд по лісовим господарствам Сокальщини та Жовківщини.

Під час огляду лісових масивів було продемонстровано процес оновлення мінералізованих смуг, загальна довжина яких на Жовківщині складає близько 150 км. Головний лісничий ДП «Жовківське лісове господарство» Юрій Соболь розповідає про важливість здійснення таких заходів та їх ефективність: «Крім оновлення та створення мінералізованих смуг ми ставимо шлагбауми, перекопуємо заїзди у лісництва, адже часто, ігноруючи заборону перебування у лісі через пожежонебезпечну ситуацію, мешканці та водії все ж чинять на власний розсуд. Цьогоріч надзвичайних подій не виникало, але минулого року виникла небезпечна ситуація перекидання вогню із сухої трави на ліс, а в подальшому і на житловий сектор».

Для забезпечення пожежної безпеки лісництва, створені дві лісопожежні станції, на базі яких сформовано добровільні пожежні дружини. Для оперативного реагування станції забезпечені двома пожежними автомобілями, які укомплектовані необхідним обладнанням.

Учасникам рейду продемонстрували бойове розгортання лісопожежної станції у місті Великі Мости, чим підтвердили здатність швидко прийти на допомогу рятувальникам у боротьбі із стихією. Орест Галонько, підсумовуючи побачене, розповів про основні причини та небезпеки, що підстерігають нас у лісі: «Аналізуючи причини виникнення пожеж у лісових масивах, можна з впевненість сказати, що майже 90 % небезпечних подій трапляються через людське недбальство. При теплих,сухих погодних умовах, деревостій та трав’яний покрив є особливо придатним до поширення полум’я. А полум’я переважно з’являється від недопалків, викинутих у суху траву, непогашеного багаття, дитячих пустощів чи при проведенні господарських робіт (під час спалювання сміття). Ми кожного року проводимо активну масово-роз’яснювальну роботу, роздаємо листівки безпечну поведінку при розпалюванні багаття, веденні господарських робіт тощо»

Згідно даних статистики, цогоріч лісових пожеж ще не виникало, у минулому році їх кількість була меншою, ніж у попередні роки. Тому проведена робота не є марною, але враховуючи людський фактор ГУ ДСНС у Львівській області звертається до населення бути особливо уважними та свідомими при користуванні вогнем аби відпочинок не став причиною масштабних пожеж.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Буковині штормове ...
Наступна новина: На Тернопільщині коротке ...

КОМЕНТАРІ