На Житомирщині до Дня Перемоги у Державному архіві відкрили виставку

На Житомирщині до Дня Перемоги у Державному архіві відкрили виставку

09.05.13 16:55 0 984
На відзначення 68-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років у Держархіві Житомирської області, за сприяння краєзнавчого видавництва «Волинь», 7 травня 2013 року відкрито виставку документів під назвою «До Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років».

Експозиція виставки складається із чотирьох розділів. Архівні документи, газети, книги висвітлюють події Великої Вітчизняної війни на Житомирщині: початок війни, життя цивільного населення за часів окупації, біль і надії наших земляків - «остарбайтерів», військовополонених, рух опору, наслідки окупації та визволення Житомирщини (листопад 1943-березень 1944), вшанування пам’яті загиблих воїнів.

Документи, що експонуються на виставці, дають змогу ознайомитись з подіями початку Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, статистичними даними перепису населення, діяльністю промислових підприємств та навчальних закладів Житомирщини в роки окупації.

Значний інтерес викликає розділ виставки «Життя під окупацією, біль і надії «остарбайтерів», рух опору», на якому розміщено фільтраційні справи, списки громадян, вивезених на примусові роботи до Німеччини, зокрема й тих, які так і не повернулися додому.

Заслуговує на увагу колекція «Листи з неволі». Ці скромні поштові картки пройняті глибокою тугою за рідними та близькими, любов’ю до Батьківщини, вірою в неминучу Перемогу.

На виставці також можна ознайомитись з листівками окупаційної влади, які закликають до роботи в Німеччині, обмальовують «райдужні перспективи майбутньої Європейської держави».

Чільне місце займає колекція листівок та періодичних видань, надрукованих партизанськими з’єднаннями та підпільними організаціями, що діяли на території області.

Документи окремих радянських військових з’єднань та частин висвітлюють хроніку боїв за звільнення як населених пунктів Житомирщини, так і поневолених народів Європи.

У фонді Житомирського обласного військкомату представлено відомості щодо паспортизації військових поховань, братських могил, списки похованих у них радянських воїнів та наших земляків, загиблих на різних фронтах Великої Вітчизняної війни.

На відкритті виставки відбулася презентація нових видань – книг житомирських авторів А. Савчука та В. Кругляка «В огне войны» та «Шталаг – 358. Забытая трагедия житомирского «Освенцима», які відображають події 1941-1945 років у нашому краї.

Виставка «До Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років» діятиме до 15 травня 2013 року.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопільщина: їдете за ...
Наступна новина: На Рівненщині з травня ...

КОМЕНТАРІ