На Житомирщині телевізійне звернення голови облдержадміністрації Рижука С.М. з нагоди 68-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років

На Житомирщині телевізійне звернення голови облдержадміністрації Рижука С.М. з нагоди 68-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років

09.05.13 09:42 0 890
9 травня 68 років тому радянський народ здобув Велику Перемогу над фашизмом. Донині День Перемоги залишається світлим та радісним святом, дорогим кожній людині, кожній сім’ї. Водночас, це тяжкі спогади про лихоліття, трагедію мільйонів людей.

Цього дня всі мирні люди схиляють голови у скорботі перед світлою пам’яттю співвітчизників, які полягли в боях, які воювали на фронтах Великої Вітчизняної, були партизанами і підпільниками, трудівниками тилу.

Житомирщина – одна з перших в Україні вже на світанку 22 червня 1941 року зазнала бомбардувань ворожої авіації.

Понад 120 тисяч житомирян загинули на фронтах. Лише на Житомирщині майже у чотирьох тисячах могилах поховано більше 620 тисяч воїнів, 40 тисяч імен полеглих воїнів занесено на меморіальні плити й обеліски. Вічна їм слава та вічна пам’ять!

Перемога прийшла до нас через тяжкі бої та мільйони жертв. Не злічити подвигів – бойових і трудових, не злічити героїв – відомих і невідомих, живих і загиблих.

За мужність і героїзм, виявлені в боях, майже 90 тисяч наших земляків відзначені орденами і медалями, 98 – удостоєні високого звання Героя Радянського Союзу, а 27 – стали кавалерами ордена Слави трьох ступенів.

Одним із проявів захистити свободу і незалежність, врятувати мільйони людей від знищення і поневолення фашистськими варварами був партизанський рух.

Тисячі народних месників виявили мужність і самовідданість у боротьбі з ворогом. Своїми героїчними справами вони надавали допомогу Червоній Армії у зриві плану гітлерівців. Дії партизанів і підпільників стали могутнім засобом зміцнення духу наших людей, які опинилися під гнітом поневолювачів. Масштабний підпільно-партизанський рух з перших днів окупації ширився і на Житомирщині, яка з часом стала партизанським краєм.

Час невпинно летить вперед. З кожним роком невблаганно йдуть у вічність ветерани – учасники Великої Вітчизняної війни, трудівники тилу – покоління переможців, які на своїх плечах винесли тягар війни й післявоєнного відродження, врятували цивілізацію для нащадків.

Ветеранський рух в області має велике значення. Саме ветерани війни та праці є консолідуючою ланкою для усіх верств населення, різних соціальних груп і категорій на засадах справжнього державного патріотизму.

Особливо важливо це коли активізуються неофашистські націоналістичні організації, які прагнуть переглянути підсумки Великої Вітчизняної війни, поставити під сумнів роль і значення Перемоги над фашизмом. Дехто вже відкрито сповідує нацистську ідеологію расової нетерпимості, міжнаціональної і міжконфесійної ворожнечі, принижує честь і гідність громадян України за національними та територіальними ознаками, мовними уподобаннями. Кажу ствердно: фашизм в Україні не пройде! Бо ми пам’ятаємо уроки історії і завжди готові дати рішучу відсіч будь-яким проявам неонацизму та політичного екстремізму.

Висловлюю усім Вам, дорогі ветерани, свою синівську вдячність за Велику Перемогу. Ваші стійкість і мужність у роки війни, відданість Батьківщині служитимуть прикладом теперішньому і майбутнім поколінням.

Бажаю усім міцного здоров’я, щастя, сімейного благополуччя та довголіття.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: З 13 травня розпочинає ...
Наступна новина: Заходи по відзначенню в ...

КОМЕНТАРІ