Ірина Фаріон: "Ми розпочали процес деколонізації української історичної свідомости"

Ірина Фаріон: "Ми розпочали процес деколонізації української історичної свідомости"

10.05.13 08:00 0 1109
"Завдяки рішенням Львівської обласної і міської ради, Івано-Франківської обласної та міської ради, Тернопільської обласної та міської ради про відзначення 8 травня Дня скорботи за загиблими у Другій світовій війні ми почали повертатися до свідомости вільної нації, а не рабів, яким накинули міти про так звану "Велику вітчизняну війну". Про це сказала 8 травня 2013 року народний депутат України від ВО "Свобода" Ірина Фаріон, виступаючи у Львові на вічі з нагоди вшанування пам'яти жертв Другої світової війни.

"Я пишаюся тим, що була депутатом Львівської обласної ради, яка 2010 року розпочала процес деколонізації нашої історичної свідомости, – зазначила свободівка. – Саме тоді завдяки рішенню обласної і міської ради, таким самим рішенням Івано-Франківської обласної та міської ради, Тернопільської обласної та міської ради ми почали повертатися до свідомости вільної нації, а не рабів, яким накинули міти про так звану "Велику Вітчизняну війну". Ми нещадно викорінюватимемо цей термін не тільки зі шкільних підручників, а й із українського законодавчого поля. Маємо пишатися з того, що ми розпочинаємо визволення країни від колонізованої історичної свідомости і демонструємо зовсім інше розуміння власної історії – розуміння крізь власну оптику, власні цінності, власні пріоритети, власні завдання".

Ірина Фаріон наголосила – ніколи їхня "побєда" для нас не стане перемогою: "Не стане принаймні з трьох причин. Перша причина – це те, що імперія СССР та колонія у складі цієї імперії під назвою УССР ніколи не були нашими державами. Була натомість своя земля, запліднена нашою любов'ю, скроплена українською кров'ю, зачеплена за українське небо. І була єдина армія, яка це захищала – Українська Повстанська Армія. Не може бути й мови про якесь примирення між вояками УПА та Красної армії, поки не буде засуджено носіїв комуністичної ідеології, себто проведено Нюрнберг-2 над комунізмом. Причина друга – ІІ Світова війна розв'язана спільно двома тиранами – Сталіним та Гітлером. Але іронія історії полягає в тому, що нацистську Німеччину покарано, а комуністичний режим в Україні – при абсолютній владі. Нині це найбільший сором України, якщо не брати до уваги Партію регіонів… По-третє, серйозна війна з українством, з українською нацією розпочалася, власне, 1945 року, і в першу чергу – для Галичини. Саме тоді ешелони в'язнів рушили до Сибіру. Ми ніколи їм цього не забудемо і не подаруємо. Триває ця війна з українством і але в інших формах. Хочу наголосити: неможливо відбудувати економіку країни, не звільнивши мислення народу від штампів і мітів совєцької доби".

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
4 (голосів: 5)
Попередня новина: В арт-галереї «Луцьк» ...
Наступна новина: Команди "Формули-1" ...

КОМЕНТАРІ