На Хмельниччині шепетівщина вшановує пам’ять лікаря-хірурга часів війни

На Хмельниччині шепетівщина вшановує пам’ять лікаря-хірурга часів війни

14.05.13 13:52 0 849
7 травня, на передодні 68-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років, у смт. Гриців відбулось урочисте відкриття меморіальної дошки лікарю-хірургу, підпільнику Миколі Івановичу Гаревському.

У заході взяли участь заступник голови районної державної адміністрації Юрій Лінник, керуючий справами виконавчого апарату районної ради Микола Капелюх, голова районної громадської організації «Ветеран Шепетівщини» Олександр Лукашенко, медичні працівники Грицівської лікарні, мешканці села.

«Як данина всенародної пошани тим, хто в суворий військовий час боровся з фашистами в глибокому тилу ворога, не жаліючи крові і самого життя, завдавали відчутних втрат гітлерівським військам на окупованій території, ми, теперішнє покоління, відновлюємо в своїй пом’яті ще одну героїчну сторінку подвигів нашого народу, відкриваючи меморіальну дошку видатній людині – лікарю-хірургу, патріоту своєї Батьківщини Миколі Івановичу Гаревському» - зазначив у своєму виступі Юрій Лінник.

Він також відмітив, що Микола Іванович очолював Грицівську підпільну організацію, мав тісний зв'язок з партизанським загоном ім. Котовського і його командиром Іваном Лановим, комісаром Шепетівського партизанського об'єднання Іваном Русняком. Передавав їм боєприпаси, медикаменти, цінну інформацію. Як лікар, він рятував, видаючи довідки про хворобу, від вивезення до Німеччини юнаків та дівчат. Загалом, йому вдалось врятувати понад 1500 чоловік. Юрій Володимирович підкреслив, що пам’ять про війну і таких людей, її сувора правда повинна залишатися з нами як найбільший за силою духу приклад мужності, патріотизму, вічної скорботи за тими, хто відав своє життя заради Перемоги.

Почесне право відкрити пам’ятку було надано одному з ініціаторів увіковічення пам’яті Гаревського М.І. – голові районної громадської організації «Ветеран Шепетівщини» Лукашенку Олександру Леонідовичу.

Пам’ять про лікаря, воїна-підпільника Гаревського вшанували хвилиною мовчання.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині свободівці ...
Наступна новина: Чернівці: Обережно на воді!

КОМЕНТАРІ