Федір Бацура – педагог-новатор Хмельниччини

Федір Бацура – педагог-новатор Хмельниччини

14.05.13 15:38 0 2017
5 травня 2013 року, у світлий святковий день Великодня, на Хмельниччині вшановано славну і світлу пам'ять Бацури Федора Степановича – відомого подільського педагога-новатора, учителя біології й ентузіаста юннатівського руху в Україні та СРСР у 50 - 70-х роках, з нагоди 100-ліття від дня його народження.

На базі Вільховецької ЗОШ І-ІІІ ступенів Новоушицького району з ініціативи місцевих освітян, колишніх колег, учнів і вихованців Бацури Ф.С. та педагогів Хмельницького ОЕНЦУМ відбулась регіональна науково-практична конференція. Її учасники вшанували світлу пам'ять знаменитого Учителя. У ході даного заходу неодноразово наголошувалось на непересічних здобутках і прогресивності досвіду його подвижницької праці на освітянській ниві.

Бацура Федір Степанович народився 5 травня 1913 року в селі Вільховець Новоушицького повіту Подільської губернії. Після закінчення школи (7 класів) в 1930 році розпочав трудову діяльність вчителем молодших класів.

Бацура Ф.С. був педагогом-новатором, який сповідував комплексний підхід у навчанні і вихованні дітей. Будучи гармонійно розвинутим, посилено займаючись самоосвітою, творчо застосовуючи спадщину відомих педагогів, створив власну ексклюзивну модель викладання біології в середній школі. Суть її полягала у різноманітності форм викладання матеріалу на уроках для активізації пізнавальної діяльності, запровадженні рейтингового методу оцінювання знань під час уроку і системи бонусів за позакласну роботу.

Бацура Ф.С. плідно займався науковою діяльністю. У вересні 1959 року колегія Міністерства освіти УРСР затвердила його науковим кореспондентом Науково-дослідного інституту педагогіки УРСР. Він був автором низки наукових статей з проблем викладання біології, учасником багатьох наукових і науково-практичних конференцій, засідань секції біологічних наук НДІ педагогіки. В 1964 році він опублікував монографію «Метод бесіди як засіб активізації пізнавальної діяльності учнів на уроках ботаніки».

За видатну діяльність в області розвитку народної освіти Президія Верховної Ради УРСР 1956 році присвоїла Бацурі Ф.С. звання Заслуженого вчителя школи Української РСР. За особливі заслуги у навчанні і вихованні підростаючого покоління Указом Президії Верховної Ради СРСР в 1960 році він був удостоєний найвищої відзнаки союзної держави – ордена Леніна. Нагороджений Федір Степанович також всесоюзною і дуже поважною галузевою відзнакою освітян – медаллю імені А.С. Макаренка.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Три українці в першій ...

КОМЕНТАРІ