Чернівці: Підопічні центру «Турбота» за перший квартал 2013 року отримали ліків на суму понад 20 тисяч гривень

Чернівці: Підопічні центру «Турбота» за перший квартал 2013 року отримали ліків на суму понад 20 тисяч гривень

14.05.13 09:13 0 1210
Основною метою комунального центру «Турбота» залишається надання якісних соціальних послуг визначеній категорії громадян нашого міста за їх зверненнями. Протягом першого кварталу 2013 року комунальний центр «Турбота» продовжував працювати над удосконаленням роботи всіх своїх структурних підрозділів.

Основний акцент в роботі центру припадає на відділення соціальної допомоги вдома, працівники якого забезпечують надомне обслуговування підопічних, надаючи їм різноманітні соціальні послуги вдома: приготування їжі, прибирання, оплата комунальних послуг, прання дрібних речей, надання гігієнічних послуг, придбання продуктів харчування, медикаментів тощо. Так, станом на 01.04.2013 року цими відділеннями обслуговується 901 підопічний, з них 353 є інвалідами І-ІІІ груп, 479 осіб – зі значно зниженою рухомою активністю, 413 – старше 80 років та 73 – з повністю втраченою рухомою активністю, які потребують особливого догляду та допомоги.

Загальна кількість послуг, які надавались структурними підрозділами центру «Турбота» за перший квартал поточного року склала 99 120. За звітний період – 63 особи обслуговуються центром «Турбота» на платній основі, з них 51 – відділеннями соціальної допомоги вдома. Позитивним є факт надходження коштів на спеціальний рахунок територіального центру за надані соціальні послуги, які в подальшому використовуються за призначенням. Так, за надання платних соціальних послуг протягом трьох місяців поточного року на спецрахунок центру «Турбота» поступили кошти в сумі 8 892 грн.

За І квартал поточного року відбулося 2 засідання міської соціальної комісії з питань обслуговування Чернівецьким комунальним територіальним центром соціального обслуговування «Турбота», на яких було розглянуто ряд питань, щодо звільнення громадян від плати за соціальне обслуговування у структурних підрозділах центру, подальшого обслуговування окремих підопічних, видачі медикаментів через відділення соціально-медичних послуг тощо. Разом з тим, рішенням вищевказаної комісії було вперше надано статус «лежачий» 5 підопічним відділень соціальної допомоги вдома та 35 підопічним цей статус підтверджено. Це дає їм можливість користуватися місцевими пільгами по оплаті житлово-комунальних послуг та прання білизни (5кг замість 3кг).

Відділення соціально-медичних послуг, як і раніше, продовжує надавати соціально-медичні послуги підопічним відділення як в центрі, так і на дому. Підопічні відділення мають змогу отримувати масаж, фізіотерапевтичні процедури, фіточаї, консультації терапевтів, виміряти цукор в крові тощо. Так, за три місяці 2013 року 377 чол. отримали медикаменти на загальну суму 21 304 грн., 158 підопічних відділення скористалися послугами масажиста як на дому, так і в центрі. Особливим попитом користуються послуги виміру цукру в крові, які отримали 210 чол.

За рахунок оренди окремих приміщень центру 26 чол. мали змогу отримати стоматологічні послуги на загальну суму 10 520 грн., з них 3 чол. проведено протезування на загальну суму 6 285 грн.

При відділенні соціально-медичних послуг центру «Турбота» працює кабінет ЛФК, в якому протягом звітного періоду 23 чол. під пильним наглядом медичного персоналу із задоволенням виконують вправи, що покращують самопочуття та позитивно впливають на їх здоров’я.

Активно продовжує працювати і відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги, залучаючи нових спонсорів з метою надання матеріальної допомоги підопічним відділення. За сприянням цього відділення 76 особам виділена грошова допомога на загальну суму 13 117 грн., 120 чол. забезпечено гарячим харчуванням. Разом з тим, 431 чол. – скористалися послугами перукаря як на дому, так і в центрі, 157 чол. – послугами робітника по ремонту взуття та 194 особи – послугами швачки. Вищевказане відділення співпрацює із закладами громадського харчування, які систематично забезпечують потребуючих підопічних центру гарячими обідами.

У нормальному режимі продовжують працювати прокатний пункт центру, який надає у тимчасове користування засоби індивідуального користування потребуючим громадянам за їх зверненнями та соціальний магазин, який забезпечує потребуючих громадян міста речами першої необхідності. Так, станом на 01.04.2013 р. послугами прокатного пункту скористались 138 чол. та 298 чол. отримали натуральну допомогу через соціальний магазин.

Приємним є і той факт, що робота соціального робітника (з обов’язками культорганізатора) користується великою популярністю. Соціальний робітник організовує відпочинок та дозвілля для підопічних центру, які мають можливість відвідувати виставки, художні музеї, кінотеатри, театр, бібліотеку тощо. Такі форми роботи з підопічними об’єднують їх за інтересами, допомагають реалізувати свої можливості та рятують їх від самотності. За перших три місяці 2013 року 308 підопічних центру скористалися вищевказаними послугами.

На базі комунального центру «Турбота» успішно продовжує свою роботу Університет третього віку, слухачі якого мають можливість відвідувати два факультети: основ медицини та здорового способу життя і краєзнавчий. Із слухачами проводяться цікаві зустрічі, різноманітні лекції, екскурсії, вечори та круглі столи.

Для надання більш дієвої допомоги підопічним центру продовжує працювати і відділення надання побутових послуг та господарської діяльності. Працівники цього відділення постійно допомагають в обслуговуванні підопічних відділень соціальної допомоги вдома зі значно зниженою або втраченою рухомою активністю в частині надання їм санітарно-гігієнічних послуг та допомоги в пересуванні. Окрім цього, працівники зазначеного відділення постійно залучаються до вантажно-розвантажувальних робіт, доставки води, пиляння дров, обробки присадибних ділянок, ремонту приміщень, тощо. Так, за три місяці поточного року послуги електрика отримали 290 чол., столяра – 187 чол. та інші разові побутові послуги – 278 чол.

В структурі відділення продовжує працювати диспетчерський пункт, через який надаються транспортні послуги потребуючим громадянам міста зі значно зниженою або повністю втраченою рухомою активністю. Так, за перший квартал поточного року послугами автотранспорту скористалися 854 чол., зокрема через диспетчерський пункт – 498 чол.

Адміністрація центру постійно намагається приділити увагу своїм підопічним. До ювілеїв днів народжень кожен підопічний відділення соціальної допомоги вдома отримує привітання у вигляді цінного подарунка. З нагоди святкування Міжнародного свята 8 Березня всі жінки, які обслуговуються відділеннями соціальної допомоги вдома, отримали від центру «Турбота» по набору шоколадних цукерок на загальну суму 3966 грн. До Дня захисника Вітчизни 3-м інвалідам армії було виділено продуктові набори на загальну суму 206 грн. Крім того, всі члени товариства інвалідів-спинальників «Мрія», більшість з яких є підопічними центру «Турбота», а це 42 чол., отримали від центру до Різдвяних свят подарункові набори на загальну суму 890 грн.

Комунальний центр «Турбота» продовжує співпрацювати з громадськими організаціями, благодійними фондами, з якими постійно проводить спільні заходи, узгоджує дії та забезпечує надання соціальних послуг потребуючим громадянам м. Чернівців.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Івано-Франківщина: до 1 ...
Наступна новина: Розпочався Всеукраїнський ...

КОМЕНТАРІ