Львівщина: в області розпочалась профілактична акція з вимірювання артеріального тиску

Львівщина: в області розпочалась профілактична акція з вимірювання артеріального тиску

14.05.13 17:42 0 1239
З 13 по 27 травня на Львівщині традиційно проводиться профілактична акція з вимірювання артеріального тиску у населення. Щорічно понад півмільйона українців помирають від хвороб, спричинених артеріальною гіпертензією. це захворювання діагностують у 33% дорослого населення. Тобто, фактично кожна третя доросла людина має підвищений артеріальний тиск.

За словами головного кардіолога Департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА, головного лікаря державного клінічного лікувально-діагностичного кардіологічного центру Степана Павлика, високий артеріальний тиск був би не таким небезпечним, якби не ускладнення, які його супроводжують. Адже у хворих з підвищеним артеріальним тиском у сім разів вища частота появи інсультів, у шість разів – серцевої недостатності, у чотири рази ішемічної хвороби серця і у два рази частіше вражаються периферійні судини.

Минулого року, за час проведення аналогічної акції, артеріальний тиск було виміряно у 766 тисяч мешканців області, що становить 37,7% від дорослого населення.

Зазначимо, артеріальну гіпертензію (підвищення тиску) виявлено у 199 994 осіб (26,6 %). У працездатному віці АГ виявлено у 105 тисяч осіб. На диспансерний облік взято 23 447 осіб. Лікарі закликають мешканців області не легковажити зі своїм здоров’ям, а пройти це просте обстеження (вимірювання тиску) у поліклініках за місцем проживання.

Контактний телефон для отримання додаткової інформації:

238-30-87 – Павлик Степан Степанович, головний кардіолог Департаменту охорони здоров’я ЛОДА. 

Довідка: 

Артеріальною гіпертензією вважається підвищення артеріального тиску вище 140 мм рт.ст. за систологічним (верхнім) і вище 90мм рт.cт. За діастолічним (нижнім) артеріальним тиском. На сьогоднішній день про наявність у них підвищеного тиску знають лише 62% населення, однак серед них, лікуються лише 23%. Ефективність такого лікування не перевищує 8% серед жителів села і 19% серед жителів міста. 

Існує багато чинників ризику, що впливають на підвищення артеріального тиску: спадковість, вік, зайва вага, шкідливі звички (тютюнопаління, зловживання алкоголем), стреси, і навіть, споживання кухонної солі, а також підвищений рівень цукру крові та холестерину. 

Гіпертензія особливо небезпечна тим, що можливий кризовий перебіг. Клінічними проявами гіпертонічного кризу є: сильний головний біль, інколи короткочасна втрата свідомості, запаморочення, блювання, оніміння кінцівок, біль у ділянці серця, аритмія, раптова задуха.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ