На Івано-Франківщині медіаюрист Тетяна Котюжинська і секретар НСЖУ Валерій Горобець - про перспективи роздержавлення комунальних ЗМІ

На Івано-Франківщині медіаюрист Тетяна Котюжинська і секретар НСЖУ Валерій Горобець - про перспективи роздержавлення комунальних ЗМІ

15.05.13 16:49 0 927
Завтра в Івано-Франківську на запрошення обласної організації Спілки журналістів України перебуватиме президент Асоціації медіаюристів України, юрист НСЖУ Тетяна Котюжинська та секретар НСЖУ Валерій Горобець.

О 10.00 в офісі ОО НСЖУ (вул. Січових Стрільців, 25) Тетяна Котюжинська і Валерій Горобець проведуть для редакторів обласних та районних газет семінар-навчання з питань реформування комунальних ЗМІ.

Довідково

Медіаюристи та експерти підготували пропозиції змін до ст. 171 Кримінального кодексу України: розширили її і додали примітку, в якій роз'яснюється, що можна вважати професійною діяльністю журналіста і кого можна вважати журналістом. Ці зміни представила юрист НСЖУ Тетяна Котюжинська на засіданні Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, яка діє в рамках програми «Відкрита розмова», що відбулося 2 квітня. Головувала на засіданні прес-секретар Президента України Дарка Чепак. За словами Тетяни Котюжинської, редакцію змін до ст. 171 ККУ запропонував медіаексперт Дмитро Котляр. З цією метою він підготував проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо посилення захисту журналістів та осіб, які поширюють суспільно необхідну інформацію)». Відповідно до проекту, додаються п'ять пунктів до ст. 171 і вносяться зміни до п. 2. Зокрема додаються пункти:

3. Погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо журналіста чи його близьких родичів у зв'язку із здійсненням цим журналістом своєї професійної діяльності карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

4. Умисне знищення або пошкодження майна, що належить журналістові чи його близьким родичам або що знаходиться у користуванні журналіста, у зв'язку із здійсненням цим журналістом своєї професійної діяльності карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Крім того додаються пункти щодо умисного заподіяння журналісту та його родичам побоїв, тяжких тілесних ушкоджень; про вбивство або замах на вбивство журналіста чи його близьких родичів.

У примітці до ст. 171 Дмитро Котляр пропонує зазначити:

1. У цій статті під професійною діяльністю журналіста розуміється систематична діяльність особи, пов'язана із збиранням, одержанням, створенням, зберіганням або іншим використанням інформації з метою її поширення на невизначене коло осіб через друковані ЗМІ, телерадіоорганізації, інформаційні агентства, мережу інтернет. Підтвердженням статусу журналіста є відповідний документ, виданий ЗМІ, його редакцією або професійною чи творчою спілкою журналістів.

2. До журналіста та його професійної діяльності у цій статті прирівнюється будь-яка особа та її дії із збирання, одержання, створення, зберігання або іншого використання інформації про обмеження прав і свобод людини, вчинення правопорушення чи іншої суспільно необхідної інформації з метою її поширення на невизначене коло осіб.

Саме другий пункт примітки може викликати дискусію, вважає Тетяна Котюжинська, оскільки він розширює коло осіб, яких можна буде прирівняти до журналістів, а саме блогерів, громадських активістів та інших.

Також медіаексперт запропонував зміни до ст. 182 (порушення недоторканності приватного життя).

Члени міжвідомчої групи вирішили детально ознайомитися із запропонованими змінами і ухвалити щодо них окреме рішення на наступному засіданні МРГ. Вони закликали журналістів взяти активну участь у обговоренні запропонованих змін.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Львівщині внаслідок ...
Наступна новина: Визначено переможців ...

КОМЕНТАРІ