Посол США Джон Теффт: Чому енергобезпека України важлива для США і світу взагалі

Посол США Джон Теффт: Чому енергобезпека України важлива для США і світу взагалі

16.05.13 16:35 0 1008
В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джон Теффт виступив з лекцією перед викладачами та студентами на тему: «Чому енергобезпека України важлива для США і світу взагалі».

Джон Теффт висвітлив досвід США з розробки власної політики з енергозбереження, і, паралельно, акцентував на позитивних аспектах у підходах української енергетичної політики. З доповіді американського Посла:« Кілька років тому наша країна, так само, як і Україна, сконцентрувалася на вирішенні питань посилення енергетичної безпеки та зміцнення енергетичної незалежності. Президент Обама чітко заявив про спрямованість на зменшення нашої залежності від імпортних енергоресурсів, однак, щоб цього досягти, нам слід було вдатися до якихось інноваційних і творчих підходів. Нещодавно винахідливість і сили, витрачені на вирішення цього завдання, почали давати віддачу. У 2012 році наша залежність від імпорту нафти була найменшою за останні 16 років».

За словами Джона Теффта, рік тому Президент Обама виголосив енергетичну стратегію, як він сам її назвав, «усього згаданого вище» для Америки, перерахувавши всі можливі підходи до зміцнення ї енергетичної незалежності США.

«Наша країна реалізує ряд необхідних кроків, таких як збільшення відповідальної розробки нафти й газу, розробка та використання ефективних з погляду витрат чистих вугільних технологій, підтримка проектів відновлюваної енергетики, впровадження численних енергозберігаючих заходів, збільшення прозорості в енергетичному секторі й інвестування в інфраструктуру та розвідку і розробку енергетичних ресурсів. Дуже важлива частина стратегії «Всього згаданого вище» стосується відповідального видобутку внутрішніх природних енергоресурсів. З 2008 року внутрішній видобуток нафти і газу щороку зростав, тоді як імпорт падав. Наразі видобування нафти Америкою сягає найвищого рівня після 2003 року, а загальний видобуток природного газу в США перевищує всі показники за останні 30 років.

Внутрішнє видобування природного газу піднялося на рекордну висоту в нашій країні, коли ми почали відповідально розробляти підземні сланцеві басейни, які містять достатньо газу, щоб забезпечити потреби США протягом століття. Зверніть увагу, 2011 рік став першим в історії роком, коли Сполучені Штати обійшли Росію за обсягами видобування природного газу, змінивши мапу балансу світових енергетичних ресурсів.

Сполученим Штатам також вдалося кардинально зменшити вартість природного газу. Наприкінці 2010 року вартість природного газу в США становила приблизно 365 доларів за тисячу куб. м. Відтоді ціна постійно падала і нині становить близько 140 доларів за тисячу куб. м. Економія на краще і для домогосподарств, і для нашої економіки.

Перспектива тривалих низьких цін на природний газ перетворює США на основне за привабливістю місце розміщення для хімічних компаній та інших індустріальних підприємств, які потребують доступу до великих обсягів природного газу. Завдяки низькій вартості енергоносіїв, вітчизняні виробники мають сильнішу конкурентноздатність на міжнародних ринках, що в свою чергу створює ще більше робочих місць у промисловості. Використання технологій видобутку газу з нетрадиційних джерел стало ключовим чинником для встановлення цієї нової тенденції.

Насправді, як показує аналіз консалтингової компанії IHSCERA, розробка сланцевого газу має глибокий економічний вплив у США завдяки високому «мультиплікаторові зайнятості». Це означає, що на кожне робоче місце, створене безпосередньо в секторі сланцевого газу, створюється більше трьох непрямих робочих місць у суміжних секторах, таких як вантажні перевезення, виробництво сталі, агрегатів та обладнання, а також готельно-ресторанний бізнес та ін. Насправді, супутня сланцевому газу індустрія в Америці налічує понад 600 тисяч робочих місць, а до 2015 року це число за очікуваннями зросте до 870 тисяч робочих місць.

Сланцевий газ приносить нам нові робочі місця, знижує ціни на природний газ, на електроенергію, збільшує надходження в федеральний і місцеві бюджети та бюджети штатів.

США налаштовані розробляти всі свої енергетичні ресурси. І сланцевий газ становить значну частину цієї стратегії. Але очільники нашої країни зазначили дуже чітко: ми зобов’язуємося здійснювати це безпечно, без шкоди для природного середовища, не забруднюючи повітря й воду і не загрожуючи будь-яким іншим способом здоров’ю та безпеці людей. Саме тому ми намагаємося зробити регуляторне середовище всеохопним, залучити до його розробки всі зацікавлені сторони – від федерального та місцевих урядів до регуляторів, бізнесу, НУО та членів громад, щоб забезпечити відповідальне розроблення потужних народних ресурсів сланцевого газу, з належним захистом здоров’я людини та довкілля, з максимальною користю для суспільства.

У квітні минулого року Президент Обама підписав Виконавчий указ «Про підтримку безпечної та відповідальної розробки внутрішніх ресурсів природного газу з нетрадиційних джерел», яким наказав створити робочу групу з понад десяти урядових агенцій США, зокрема за участі Агенції із захисту довкілля, Департаменту енергетики та Департаменту оборони. Ця робоча група очолює заходи з координації досліджень, спрямованих на посилення безпеки й відповідальності у процесі розробки ресурсів зі сланцевих резервуарів та нафти щільних піщаників у Сполучених Штатах.

Окрім підписання цього Виконавчого указу, адміністрація Президента Обами в своєму бюджетному запиті на фіскальний 2013 рік запропонувала витратити 45 мільйонів доларів США на дослідження трьома агенціями шляхів підвищення безпеки буріння для розробки сланцевого газу, особливо процесів, відомих як гідророзрив. Наш Президент також ініціював законодавчий процес, вимагаючи від усіх компаній, задіяних у бурінні на федеральних землях США, розкривати інформацію про хімічні речовини, які застосовуються у їхніх розчинах для гідророзриву, а багато з урядів на рівні штатів США зробили розкриття цих речовин обов’язковою вимогою.

Україна має свою власну політику «всього згаданого вище»

вже всьому світу відомо, що сланцевий газ змінив карту енергобезпеки в США. Ми дуже сподіваємося, що газ із нетрадиційних джерел зможе дати подібний ефект і в Україні. Попередні дані свідчать, в Україні можуть бути значні його запаси в басейнах Олеської площі на заході та Юзівської – на сході країни. Польща вже досить далеко просунулася на шляху розробки своїх ресурсів, і Сполучені Штати бажають і Україні розробляти свій потенціал нетрадиційних запасів із максимальною користю для всіх.

Подібно до того, як це було у США, рішення, що їх Україна приймала нещодавно, свідчать, що вона так само працює над створенням свого варіанту енергетичної платформи «всього згаданого вище». Розвідка нетрадиційного газу стає важливою частиною загальної оновленої енергетичної стратегії країни. Протягом останніх двох років ми були свідками значних змін у напрямку покращення енергетичного законодавства й активних дій уряду України, спрямованих на покращення ділового клімату і залучення інвесторів, а також отримання переваг від використання західних технологій для збільшення внутрішнього видобутку енергоресурсів.

Намагаючись посилити прозорість енергетичного сектора, Україна вживає кроків у напрямку більшого дотримання критеріїв Ініціативи прозорості видобувних галузей. Міністерство енергетики регулярно проводить засідання Розширеної групи зацікавлених сторін, до якої входять представники громадянського суспільства, бізнесу й уряду і яка отримала завдання підготувати робочий план і заявку на отримання членства, а також наглядатиме за дотриманням критеріїв Ініціативи, щоб одержати статус відповідності. США так само підтримують принципи Ініціативи прозорості видобувних галузей і вважають, що їх виконання буде корисним для країн усіх регіонів та всіх рівнів розвитку, і ми сподіваємося співпрацювати з Україною в міру того, як обидві наші країни впроваджуватимуть у себе цей процес.

«Ми вітаємо той факт, що Україна запросила зарубіжні енергетичні компанії розробляти свої неторкані ресурси з нетрадиційних джерел,-наголосив американський Посол.- Через відкритий конкурсний процес Україна залучила кілька найкращих компаній світу до початку розвідування нетрадиційних ресурсів».

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопільська область: ...
Наступна новина: Чернівці: 16-17 травня в ...

КОМЕНТАРІ