На Львівщині олеся Байко закликала депутатів підтримати Музей "Тюрма на Лонцького"

На Львівщині олеся Байко закликала депутатів підтримати Музей "Тюрма на Лонцького"

17.05.13 18:09 0 1018
16 травня 2013 року на сесії Львівської обласної ради депутат від ВО "Свобода" Олеся Байко закликала депутатів відвідати "Ніч музеїв" у Музеї "Тюрма на Лонцького", а також знайти шляхи, щоб фінансово підтримати діяльність науковців-працівників музею.

Депутат, зокрема зазначила, що працівники музею власними зусиллями, на самому ентузіазмі роблять велику справу. "Вони створили унікальний електронний архів українського визвольного руху, - зазначила депутат. – Вони проводять багато важливих заходів, часом витрачаючи на це власні кошти. Вважаю, що ми повинні долучитися до цієї справи, аби зберегти архіви, зберегти правдиву українську історію, зокрема історію національно-визвольної боротьби".

Олеся Байко закликала депутатський корпус знайти шляхи, аби підтримати діяльність Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького".

Нагадаємо, що 16 травня в Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" у Львові відбудеться низка заходів в рамках програми "Ніч музеїв-2013". Зокрема, відкриється виставка до 25-річчя повернення депортованих кримських татар на батьківську землю, майстер-клас підпільної друкарні "Зроби листівку", розпалення співочої ватри із ГО "Борець", виступ театру тіней "Див" з виставою "Стихії", пам'ятний перформанс (спів, поезія, пластика) із викладанням тамги (національного символу кримських татар) зі свічок, реконструкція слідства політичної тюрми НКВД-КГБ, відкриття виставки раритетних експонатів Тернопільського історико-меморіального музею політичних в'язнів, вперше у Львові експонуватимуть бронежилет голови Проводу ОУН(б) Ярослава Стецька, а також оригінальні фото провідника і його охоронців у Альпах. Також лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка письменник Ігор Калинець презентуватиме 8-й том творів Ірини Калинець, відбудеться лекція "Родинна історія" організатора фестивалів кримськотатарської культури у Львові Аліма Алієва, ілюстрована слайд-шоу та відео про депортацію кримських татар, фотовиставка Юрія Нестерова "Жертва і доля. Вимір національного існування", виставка вишивок, виготовлених із підручних матеріалів у тюрмах та таборах "Моє серце рветься на волю", виставка повстанської зброї з колекції ПП "Штурм".

Про це повідомили в прес-службі Львівської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Житомирщині завдання, ...
Наступна новина: На Рівненщині у ...

КОМЕНТАРІ