Борис Клімчук: Підтримуючи розвиток та модернізацію первинної ланки медицини, ми наближаємо її до людей.

Борис Клімчук: Підтримуючи розвиток та модернізацію первинної ланки медицини, ми наближаємо її до людей.

17.05.13 17:33 0 1010
Розвиток та підтримка первинної галузі медицини в області, а також розширення мережі таких закладів – такі теми обговорювали під час наради медиків, яка відбулася на базі Ковельської центральної районної лікарні. Участь у її роботі взяв голова облдержадміністрації Борис Клімчук.

Як поінформував головний лікар Ковельського міськрайонного територіального медичного об’єднання Олег Самчук, нині одним із пріоритетів розвитку галузі первинки є сімейна медицина. «Сімейний лікар – найважливіша особа у первинній ланці, він безпосередньо працює з людьми, проводить профілактику, ранню діагностику, певне лікування, а в разі необхідності – направляє до вузьких спеціалістів», - сказав він.

Олег Самчук також коротко поінформував про роботу Ковельського ТМО, зокрема й про Центр первинної медико-санітарної допомоги, який створили 1 березня ц.р. До його складу нині входять новостворені міські амбулаторії сімейної медицини №1 та №2 з відділенням денного стаціонару, амбулаторії сімейної медицини у сільській місцевості та підпорядковані їм ФАПи. Цілодобовий пункт швидкої медичної допомоги с. Поворськ включено в склад відділення швидкої і невідкладної медичної допомоги Голобської районної лікарні.

Заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Іван Грицюк наголосив, що в області нині є гостра необхідність в сімейних лікарях: «Потреба в області на 2019 рік становитиме 776 спеціалістів. Аби вирішити це питання, дільничні терапевти та педіатри мають можливість пройти курси перекваліфікації, випускники вузів навчаються в інтернатурі за такою спеціалізацією. Нині в області один лікар обслуговує до 2, 5 тис населення при нормі 1,5 тисяч».

«Однак протягом перехідного періоду, до кінця 2019 року на дільницях можуть працювати і терапевти, і педіатри, і сімейні лікарі. Закон встановлює можливість безоплатно і позачергово пройти перекваліфікацію будь-якому лікарю, який виявив бажання отримати фах сімейного лікаря», - наголосив Іван Грицюк.

Голова облдержадміністрації Борис Клімчук підкреслив, що в нашій державі вже давно назріла необхідність відійти від системи фінансування медицини «ліжко-місце» і розвивати первинну галузь: «Захворювання легше і дешевше попередити, ніж лікувати. У нас же високозатратне стаціонарне лікування до було в пріоритеті, а ближча до людей, більш ефективна і менш затратна первинна медична допомога, робота сімейного лікаря фінансувалася за залишковим принципом. До нині первинка не виконувала свою основну функцію: своєчасно виявляти і лікувати найпоширеніші захворювання.

«Європейський досвід свідчить, що сімейними лікарями починається і завершується лікування 80% пацієнтів, і саме вони виявляють небезпечні захворювання на ранніх стадіях, коли ще можна вжити необхідних заходів і врятувати життя», - зауважив Борис Клімчук. Тому, за його словами, в області так активно триває робота із створення розгалуженої та ефективної системи первинної медичної допомоги.

«Сімейна медицина – в пріоритеті», - підсумував голова облдержадміністрації.

Після завершення наради Борис Клімчук ознайомився з роботою амбулаторії загальної практики сімейної медицини Голобської районної лікарні (Ковельський р-н).
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ