Михайло Вишиванюк: Важливо, щоб у плані видобутку сланцевого газу було справжнє, рівноправне партнерство

Михайло Вишиванюк: Важливо, щоб у плані видобутку сланцевого газу було справжнє, рівноправне партнерство

17.05.13 13:42 0 1168
В облдержадміністрації за участю Надзвичайного і Повноважного Посла США в Україні Джона Теффта, представників компанії «Шеврон», керівництва облдержадміністрації, обласної ради, голів районних рад та райдержадміністрацій відбувся «круглий стіл» з питань видобування в Україні сланцевого газу.

«За умови вірних регуляторних правил, наявності відповідального гравця, компанії, яка буде видобувати ресурси, і дотримання при цьому всіх стандартів, сланцевий газ може стати дуже важливим явищем для України», - наголосив на початку представницького заходу Джон Теффт і ознайомив присутніх з досвідом видобування такого газу в США. Як зазначалося, розробки сланцевого газу на американських територіях сприяли створенню значної кількості нових робочих місць, зменшенню витрат на виробництво електроенергії, здешевленню газу для населення і промислових підприємств. «Відповідальний бізнес, коли починає працювати, приносить розвиток і позитивно позначається на місцевості», - акцентував Джон Теффт.

Чимало запитань учасників «круглого столу» стосувалися безпеки видобування сланцевого газу, впливу розробок його родовищ на навколишнє середовище. Генеральний менеджер компанії «Шеврон» Пітер Кларк розповів про окремі нюанси облаштування свердловин сланцевого газу і запевнив у дотриманні компанією при технологічних процесах всіх вимог та існуючих стандартів. Йшлося про співпрацю при цьому з науковцями Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. «На стадії розвитку проекту нам будуть потрібні технологи, інженери, геологи, - зазначив Пітер Кларк. – Це добре для місцевого населення, яке зможе працювати, отримавши освіту».

У свою чергу ректор навчального закладу Євстахій Крижанівський повідомив про започаткування на базі університету факультету з підготовки фахівців у сфері добування сланцевого газу. Студенти, які навчатимуться за таким напрямком, матимуть можливість пройти стажування на родовищах у США. Окрім того, фахівці університету, за словами Євстахія Крижанівського, проведуть експертний аналіз розробок сланцевого газу, «аби вже на стадії проектування запобігти всім можливим негативним наслідкам».

На це, за словами голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка, сподівається і обласна влада, покладаючи на місцевих науковців відповідальність за екологічну безпеку видобування. Чи стане воно можливим на території Прикарпаття, вирішувати громадам. Тож голова облдержадміністрації зазначив: вважає цілком закономірним зацікавленість прикарпатців процесами видобутку сланцевого газу, налагодженням соціального партнерства з компанією, що займатиметься справою. «Ми зацікавлені в тому, щоб компанія прийшла, працювала в Україні, видобувала газ, і цим самим була забезпечена наша енергетична і економічна незалежність, - підкреслив представникам компанії «Шеврон» Михайло Вишиванюк. – Але важливо, щоб у цьому плані ми були справжніми, рівноправними партнерами».

Про важливість видобутку сланцевого газу упродовж «круглого столу» говорив і голова обласної ради Василь Скрипничук, інформуючи про готовність депутатського корпусу за наявності проекту угоди з американською компанією розглянути питання на одній із сесій обласної ради. Поки цьому передуватиме доповідь фахівців компанії «Шеврон» під час проведення в області Дня депутата.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Івано-Франківщина: про ...
Наступна новина: На Тернопільщині триває ...

КОМЕНТАРІ