Валентин Хоптян поінформував членів Уряду про стан та перспективи розвитку цукрової галузі Тернопільщини

Валентин Хоптян поінформував членів Уряду про стан та перспективи розвитку цукрової галузі Тернопільщини

17.05.13 11:57 0 1276
Голова облдержадміністрації Валентин Хоптян взяв участь у засіданні Кабінету Міністрів України. Виступаючи з доповіддю керівник області поінформував урядовців про позитивні досягнення в роботі агропромислового комплексу регіону, а зокрема - про стан та перспективи розвитку цукрової галузі Тернопільщини.

У своєму виступі голова ТОДА зазначив, що Тернопільщина є провідним регіоном у вирощуванні цукрових буряків та виробництві цукру.

Область за минулі роки по вирощуванню цукрових буряків та виробництву цукру займала четверте місце в державі після таких регіонів як Вінниччина, Полтавщина, та Хмельниччина.

В минулому році в області було посіяно 47 тисяч га, і вирощено 1,9 млн. тонн цукрових буряків що становило 10% до державного рівня.

Прогнозована площа посіву цукрових буряків під урожай поточного року складає 37,2 тис. га. Згідно статистичної звітності на 3 травня поточного року в області посіяно цукрових буряків на площі 32,3 тисяч гектарів. Станом на 14 травня згідно оперативної звітності вже посіяно 34,0 тис га.

За обсягами посіву область займає друге місце в Україні, або 13% від посівної площі цукрових буряків по державі.

Водночас Валентин Хоптян підкреслив, що значні снігопади, з наступним різкими похолоданням у другій половині березня, відтермінували оптимальні терміни посіву ранніх ярих культур в тому числі цукрових буряків та призвели до певного зменшення посівів цукристих.

Крім того, особливістю цьогорічної весни стало те, що внаслідок природно-кліматичних умов була утворена товста, до 10 сантиметрів, грунтова кірка, яка не дозволяла якісно підготовити грунт під посів цукрових буряків. Через що більшість дрібних фермерських та індивідуальних господарств, які не мають багатоопераційних комбінованих агрегатів по підготовці грунту, вимушені були відмовитись від посіву цукрових буряків.

Також, на думку голови ОДА, крім вище перерахованих причин, на зменшення посівних площ цукрових буряків вплинули ряд економічних чинників.

За останні п’ять років затрати на 1 га вирощування цукрових буряків зросли в 2,5 рази із 6,7 до 15 тисяч гривень а рівень рентабельності зменшився на 80% і в 2012 році становив лише 7,1%. За розрахунками в поточному році витрати на 1 га в порівнянні із 2012 роком зростуть на 10-15% і вже становитимуть понад 17 тисяч грн.

Відтак, фермери переорієнтувалися на інші, менш затратні та більш рентабельні культури, такі як кукурудза де затрати на 1 га становлять 6,5 тис. грн/га, сої - 4,5 тис. грн/га, пшениці - 4 тис. грн/га, соняшнику - 3,5 тис. грн/га і користуються високим попитом на ринку.

На думку Валентина Хоптяна, для удосконалення механізму регульованого ринку цукру в Україні необхідно забезпечити законодавчий захист вітчизняних товаровиробників, зокрема заборонити некритичний імпорт синтетичних замінників цукру, прийняти програму розвитку бурякоцукрової галузі з перспективою не менше ніж 10 років і контролювати її виконання, передбачивши при цьому в Державному бюджеті кошти на часткову компенсацію витрат на вирощування цукрових буряків, запровадити державну підтримку розробки виробничих технологій з впровадженням виробництва біологічних видів палива на технічній базі цукрових заводів. Це дасть можливість розширити ринки збуту цукру і стабілізувати ціноутворення на внутрішньому ринку.

Також голова ОДА пропонує, з метою врегулювання ринку цукру, відмінити давальницьку схему переробки цукрових буряків запровадивши пільгове кредитування цукрових заводів на закупівлю сировини та проплату енерногоносіїв, а також - зобов’язати Аграрний фонд і Держрезерв України закупляти надлишок цукру який створюється на внутрішньому ринку.

«Виробництво цукру на переробних підприємствах на сьогоднішній день залишається енергозатратним, тому для модернізації підприємств вважаю за необхідне залишати податок на додану вартість від виробництва цукру підприємствам на впровадження інноваційних проектів та енергоощадних технологій», - сказав В.Хоптян.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Ярослав Качмарик: ...
Наступна новина: Податковий скандал у США: ...

КОМЕНТАРІ