Мер Львова підтримав акцію «Дні профілактики і раннього виявлення артеріальної гіпертензії»

Мер Львова підтримав акцію «Дні профілактики і раннього виявлення артеріальної гіпертензії»

17.05.13 17:59 0 1059
Доброю традицією у нашому місті стало проведення управлінням охорони здоров’я Львівської міської ради профілактичних акцій з раннього виявлення різних небезпечних хвороб, загрозливих своїми незворотними ускладненнями: це дні профілактики туберкульозу, цукрового діабету, вірусних гепатитів В і С, онкозахворювань статевої сфери у чоловіків і жінок, глаукоми тощо. у Львові стартувала акція з вимірювання артеріального тиску. Долучився до акції і міський голова Львова Андрій Садовий, який також виміряв артеріальний тиск.

— Я вийшов, щоб, в першу чергу, підтримати акцію, щоб львів’яни не жартували зі своїм здоров’ям. Це дуже серйозно. Тиск – це перший сигнал, тому треба звертати увагу на проблеми, які виникають. — Андрій Садовий, міський голова Львова

Найбільш популярною серед мешканців Львова є акція з вимірювання артеріального тиску з метою раннього виявлення артеріальної гіпертензії (АГ). Ця акція відбувається у Львові сьомий рік поспіль і має на меті привернути уваги населення міста до проблеми АГ та її ускладнень.

Цього року «Дні профілактики і раннього виявлення артеріальної гіпертензії» відбудуться у Львові з 15 до 24 травня. Під час проведення цієї акції кожний громадянин матиме змогу виміряти артеріальний тиск у шести медичних пунктах-наметах, які будуть розташовані в найбільш людних місцях міста (пл. Ринок, проспект Шевченка, проспект Свободи, ЛНУ ім. Франка, проспект Чорновола — біля супермаркету «Арсен», проспект Червоної Калини – поблизу культурно-освітнього центру ім. О. Довженка).  Виміряти тиск можна буде у міських поліклініках та лікарнях, де теж будуть розміщені пункти вимірювання артеріального тиску, а також на підприємствах та організаціях тих районів, які обслуговують певні медичні міські установи.

У акції братимуть участь волонтери (для вимірювання артеріального тиску в наметах) – студенти Львівського державного медичного коледжу ім. А. Крупинського. Пацієнти з підвищеним артеріальним тиском отримають консультації фахівців, необхідні додаткові обстеження, освітні матеріали по АГ (пам`ятки, щоденники контролю артеріального тиску та інше).

— Торік в акції взяло участь 83 тисячі 330 громадян, з них вперше виявлено артеріальну гіпертензію у 2 тисяч 417 осіб, що становить 2,9% від кількості обстежених. — Також у рамках акції в закладах охорони здоров`я проводяться семінари з вивчення сучасних аспектів лікування гіпертонічної хвороби. — Володимир Зуб, начальник управління охорони здоров’я

— За статистикою, від підвищеного тиску страждає третина українців, але насправді таких людей набагато більше. Гіпертонічну хворобу тепер діагностують і у вісімнадцятирічних. А основну питому вагу серед осіб з вперше виявленою АГ становлять особи працездатного віку. Наслідки артеріальної гіпертензії «вбивають» людей частіше за інші хвороби. Відомо, що понад 50% всіх випадків смерті від серцево-судинних захворювань в Україні припадає на АГ, а точніше, на її ускладнення: в першу чергу це інфаркт міокарда та інсульт. Аналогічна ситуація спостерігається і у Львові. Зокрема, щороку помирають від інфаркту міокарда близько 200 львів`ян, а від інсульту – 400 осіб. — Водночас, упродовж останніх років у нашому місті намітилися позитивна тенденція до зменшення захворюваності на інфаркт та інсульт та смертності від цих недуг.  Помітну роль у цьому відіграли традиційні превентивні акції з раннього виявлення АГ та підвищення санітарної культури населення. — Валентина Коваль, головний кардіолог Львова

Окрім того, держава посилила увагу до хворих на гіпертонічну хворобу. Так, 25 квітня 2012 року Кабінетом Міністрів України була прийнята Постанова № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою».

Завдяки цьому проекту хворі на гіпертонію мають можливість за відповідними рецептами купувати гіпотензивні препарати за зниженими цінами.

Для цього пацієнту потрібно звернутися в територіальну поліклініку та отримати рецепт від лікаря, за яким у визначеній аптеці йому нададуть ліки за зниженою ціною.

Кожен лікар, який виписує рецепт на лікарський засіб від підвищеного тиску зобов’язаний роз’яснити пацієнту в яку найближчу аптеку він може звернутися і отримати ліки за зниженою ціною.

Цей проект покликаний допомогти, головним чином, соціально незахищеним пацієнтам, зробивши ліки доступнішими для них, адже прораховано, що середня вартість відшкодування буде складати на 1 рік від 500 грн. до понад 1000 грн.

Мета цього проекту – залучити більше пацієнтів з гіпертонічною хворобою для проведення їм адекватного лікування та домогтися зниження виникнення ускладнень, зокрема таких важких як інсульт та інфаркт міокарду.

— Ми ось уже сім років активно проводимо різноманітні профілактичні акції. Наша мета – привернути увагу мешканців до свого здоров’я, інформувати населення про загрози захворювання. Хворобу легше профілактувати, ніж лікувати! Тому ми закликаємо львів’ян пройти діагностику, щоб попередити захворювання і за потреби вчасно почати лікування. — Володимир Зуб, начальник управління охорони здоров’я ЛМР

Довідка

Що таке артеріальний тиск і як його контроювати?

Щоб проштовхнути кров по судинній системі, необхідно докласти певної сили. Ця сила, яка діє на стінки судин під час плину крові,

Про це повідомили у Львівській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 19 травня у Луцьку - IV-й ...
Наступна новина: На Житомирщині завдання, ...

КОМЕНТАРІ