На Тернопільщині пільга з податку на нерухоме майно застосовується лише до одного об’єкта нерухомості

На Тернопільщині пільга з податку на нерухоме майно застосовується лише до одного об’єкта нерухомості

18.05.13 08:52 0 981
Громадяни можуть скористатися пільгою з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у вигляді зменшення оподатковуваної площі на 120 квадратних метрів для квартир та на 250 квадратних метрів для житлових будинків. Іншими словами, податок на нерухомість нараховується на житлову площу, яка перевищує, ці показники. Звертаємо увагу, що така пільга застосовується виключно до одного об’єкта нерухомості, якщо їх декілька у власності (наприклад якщо громадянин має у власності дві квартири – то таке зменшення він зможе застосувати до однієї із квартир, а якщо у власності громадянина є квартира та будинок - то таке зменшення можна застосувати або до квартири, або ж до будинку).

Необхідно також врахувати, що зазначена пільга надається один раз на рік і застосовується до об'єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа - платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об'єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності.

Крім цього, не оподатковується житлова нерухомість, яка перебуває у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності), розташована в зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, є садовим або дачним будинком (але не більше одного такого об’єкта на одного платника податку), є будівлею дитячих будинків сімейного типу, належить багатодітним та прийомним сім’ям, у яких виховується троє та більше дітей, (але не більше одного такого об’єкта на сім’ю), є гуртожитком.

Нагадаємо, що Податковим кодексом України з 1 січня 2013 року введено в дію податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Його платниками є фізичні та юридичні особи, які мають у власності житлову нерухомість

Така нерухомість оподатковується відповідно до ставок податку, встановлених сільською, селищною або міською радою. Для квартир, житлова площа яких складає 240 і менше квадратних метрів, та житлових будинків із житловою площею не більше 500 квадратних метрів ставка податку не перевищуватиме 1% від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на перше січня звітного року (станом на 01.01.2013 р. – 1147 грн.). Якщо ж житлова площа перевищує згадані показники – ставка податку становитиме 2,7% від розміру вказаної мінімальної заробітної плати.

Інформація про ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки щодо кожного населеного пункту Тернопільської області розміщена на http://tr.sts.gov.ua/rishennya-mistsevih-rad-/mistsevi-podatki-ta-zbori/podatok-na-neruhome-mayno--vidminne-vi/)

Обчислювати податок із житлової нерухомості, що знаходиться у власності громадян, буде податкова служба за місцем знаходження житлової нерухомості. Зокрема, до першого липня 2013 року органи державної податкової служби надсилатимуть громадянам - платникам податків податкове повідомлення-рішення про суму податку на нерухомість. Впродовж 60-ти днів з часу отримання такого повідомлення податок треба сплатити.



Нагадаємо, що Указом Президента України від 24.12.2012 №726/2012 утворено Міністерство доходів і зборів України шляхом реорганізації Державної податкової служби України та Державної митної служби України, поклавши на Міністерство, що утворюється, функцію з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Про це повідомив медіа-центр ДПС у Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: «Хто має якісь сумніви, ...
Наступна новина: На Івано-Франківщині у ...

КОМЕНТАРІ