У Національному музеї відкрито нову експозицію “Визначна пам’ятка українського бароко – Богородчанський іконостас»

У Національному музеї відкрито нову експозицію “Визначна пам’ятка українського бароко – Богородчанський іконостас»

18.05.13 08:41 0 866
17 травня, напередодні Міжнародного дня музеїв, у рамках відзначення 100-річчя з часу дарування митрополитом Андреєм Шептицьким Національного музею українському народові відбулася визначальна подія – відкрито новий розділ постійної експозиції  «Йов Кондзелевич. Визначна пам’ятка українського бароко – БОГОРОДЧАНСЬКИЙ ІКОНОСТАС» (1698 – 1705)».

Знаково, що відкриття відбулося за участі Блаженнішого Святослава Шевчука, Верховного Архиєпископа Києво-Галицького, Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви.

В урочистостях також  взяв участь голова обласної державної адміністрації Віктор Шемчук, який, зокрема, зазначив: «Стараннями Блаженнішого митрополита Андрея Шептицького ця унікальна пам’ятка була музеєфікована у Національному музеї у Львові, який став для нього надійним прихистком у часи тотального нищення сакрального мистецтва. Наше завдання – зберегти цю унікальну пам’ятку та залишити її майбутнім поколінням. Адже це не просто витвір мистецтва, це свідчення глибокої духовності нашого народу».

Довідка:

Богородчанський іконостас – величний п’ятиярусний комплекс із церкви Воздвиження Чесного Хреста Скиту Манявського презентує важливий етап в еволюції українського іконостаса, що набуває свого найвищого розквіту в епоху бароко.

Іконостас було створено упродовж семи років — з 1698 по 1705-й. Його автор — іконописець ієромонах Йов Кондзелевич — найяскравіша постать в історії українського малярства доби бароко.

У 1785 році австро-угорська влада ліквідувала монастир й іконостас було переміщено до церкви Святої Трійці міста Богородчан. У час Першої світової війни твір вивезли до Відня, а згодом – Варшави.

Завдяки наполегливим клопотанням української громади та митрополита Галицького Андрея Шептицького у 1924 році іконостас передано Національному музеєві у Львові.

У 1998 – 2005 рр. Львівська філія ННДРЦ України провела комплекс консерваційно-реставраційних заходів пам’ятки.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: «Хто має якісь сумніви, ...

КОМЕНТАРІ