На Рівненщині для вихованців місцевої школи рятувальники провели Тиждень безпеки життєдіяльності

На Рівненщині для вихованців місцевої школи рятувальники провели Тиждень безпеки життєдіяльності

18.05.13 11:44 0 920
17 травня у місті Дубно для вихованців загальноосвітньої школи №7 рятувальники провели Тиждень знань з основ безпечної життєдіяльності. Організаторами заходу виступило Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Рівненській області та Відділ освіти Дубенської районної державної адміністрації.

Місце проведення дитячого заходу рятувальниками було вибране не випадково, адже сьома загальноосвітня школа є однією з найбільших у Дубенському районі, де навчається понад півтисячі школярів.

В рамках заходу співробітники Держслужби з НС організували виставку пожежно-рятувальної та спеціальної інженерної техніки. Діти мали можливість ознайомитися з тактико-технічними характеристиками спецавтомобілів та бойового спорядження. Вогнеборці розповіли, у яких випадках використовується те чи інше обладнання. З перших хвилин діти юрбою оточили бійців Служби порятунку – усім було надзвичайно цікаво подивитися на бойове спорядження та спецтехніку. Найбільше вразив всіх бензоріз, за допомогою якого рятувальники ліквідовують наслідки ДТП, і спеціальні ножиці, котрі швидко розрізають металеві конструкції та застосовуються для того, щоб у випадку біди дістатися до зачиненої квартири крізь металеві двері та віконні решітки, і пневмоподушка, котра здатна легко підняти 20-тонний автомобіль і апарати захисту органів дихання без якого робота у задимленому приміщені просто не можлива.

Піротехніки облуправління ДСНС на прикладі муляжів продемонстрували різні види боєприпасів: міни, снаряди, бомби, кулі, котрі їм досить часто доводиться вилучати із землі. Також рятувавльники звернули увагу дітей на необхідність дотримання правил безпечної поведінки у випадку виявлення вибухонебезпечних предметів, щоб уникнути непередбачуваних наслідків. Не бракувало охочих як серед юнаків, так і серед дівчат приміряти спорядження сапера, яке, до речі, не є вже таким й легким.

Не менш цікавим для школярів виявився і автомобіль пересувної хіміко-радіометричної лабораторії. Бійцям даного підрозділу часто доводиться виїжджати на виклики пов’язані з хімічною та радіаційною загрозами. Діти з цікавістю приміряли на себе захисні костюми та маски, знайомилися з дозиметрами та спеціальним обладнанням.

Але найбільше зацікавив та вразив усіх присутніх – кінно-бочковий хід, а саме: ручний насос змонтований на двохосному возі. Школярі з вчителями залюбки фотографувалися на пам’ять біля раритетного експоната ХІХ століття.

Окрім демонстрації можливостей техніки та обладнання рятувальники на практиці показали школярям гасіння умовної пожежі. Для цього вогнеборці підпалили спеціальну тренувальну ємність та загасили за допомогою порошкових вогнегасників.

У доволі цікавій та ігровій формі дітям розповіли, яких правил необхідно дотримуватися, як діяти та куди звертатися по допомогу у разі виникнення надзвичайної ситуації. Зокрема розповідали, що робити під час пожежі, виявленні боєприпасів, розливі ртуті та як надавати першу долікарську допомогу собі та потерпілому.

Проте потому, свято для дітей не закінчилося, у рятувальників було чимало сюрпризів, щоб здивувати малечу. Бійці служби 101 приготували для дітвори цікаві вікторини на тему безпеки життєдіяльності, під час яких вони пригадали, як треба поводитись в різних життєвих ситуаціях. А далі були конкурси: на швидкість одягання бойового одягу вогнеборця та конкурсу малюнка. Бажаючих на мить відчути себе рятувальником виявилося чимало. Своєю спритністю дівчата нічим не поступалися хлопцям. Поза увагою рятувальників не залишилась жодна дитина: усім вручили «Пам’ятки безпеки». Рятувальники ще раз нагадали дітям основні правила безпеки під час літнього періоду.

«Ми намагалися зробити все можливе, щоб діти провели час весело, а головне – з користю. Завдяки рятувальникам наші учні закріпили свої знання у сфері безпеки життєдіяльності, які протягом року вивчали за шкільними партами. Життя доводить серйозну необхідність отримання таких знань, адже збереження життя дитини – це першочергове завдання дорослого» – відмітила директор ЗОШ №7 Ніна Поліщук.

Крім того, місцеві освітяни сердечно подякували співробітникам Держслужби з НС за якісно проведений захід. Варто відмітити, що рятувальники ДСНС проводять Тижні безпеки життєдіяльності в усіх містах та районах області.

ГУ ДСНС України у Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопільщина: на ...
Наступна новина: Більше ніж на мільйон ...

КОМЕНТАРІ