Завдяки податківцям Рівного майже 200 роботодавців підвищили заробітну плату найманим працівникам

Завдяки податківцям Рівного майже 200 роботодавців підвищили заробітну плату найманим працівникам

18.05.13 19:50 0 1249
В результаті роботи, проведеної податківцями м. Рівного, з початку 2013 року кількість суб’єктів господарювання – юридичних осіб, які виплачували найманим працівникам заробітну плату нижчу від встановленого мінімального рівня, зменшилася на 193 особи.

Мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може здійснюватися оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці (обсяг робіт) (Кодекс законів про працю України, Закон України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР).

Згідно з пп. 8 п.1 ст. 40 Бюджетного кодексу України розмір мінімальної заробітної плати визначається в Законі про Державний бюджет на відповідний рік.

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на усій території України для підприємств усіх форм власності та господарювання. Роботодавець не має права встановлювати працівнику заробітну плату в розмірі нижче мінімального. При цьому з установленим розміром мінімальної заробітної плати слід порівнювати нараховану заробітну плату, без урахування доплат, надбавок, заохочувальних та компенсаційних виплат.

Мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі застосовується на підприємствах усіх форм власності, а також фізичними особами — підприємцями, які використовують найману працю, якщо ними встановлено погодинну оплату праці із застосуванням нормованих завдань та обліком фактичного робочого часу.

ДПІ у м. Рівному нагадує, що відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» від 06.12.2012р. № 5515-VI з 1 січня по 30 листопада 2013 року мінімальну заробітну плату на одну особу в розрахунку на місяць встановлено на рівні – 1147 гривень, погодинний розмір – 6,88 гривень, з 1 грудня по 31 грудня 2013 року мінімальну заробітну плату на одну особу в розрахунку на місяць встановлено на рівні – 1218 гривень, погодинний – 7,30 гривень.

Шановні роботодавці, нараховуючи заробітну плату, Ви зобов’язані враховувати визначені законом вимоги щодо гарантій розміру оплати праці найманим працівникам. Також, виступаючи податковими агентами, зобов’язані утримувати та перераховувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб із нарахованих на користь фізичних осіб доходів.

Про це повідомив медіа-центр ДПС у Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 17 травня 2013 року – ...
Наступна новина: Впродовж останніх років в ...

КОМЕНТАРІ