На Івано-Франківщині відбувся Другий фестиваль унікальної чорнопотіцької писанки

На Івано-Франківщині відбувся Другий фестиваль унікальної чорнопотіцької писанки

18.05.13 21:46 0 1231
16 травня у селі Чорний Потік Надвірнянського району вже вдруге відбувся Фестиваль чорнопотіцької писанки, або, як її називають місцеві мешканці «чорнинської». Від імені керівництва області організаторів фестивалю учасників і гостей привітав заступник начальника управлінні культури , національностей та релігій Василь Тимків. Голова Надвірнянської райдержадміністрації Юрій Касіянчук і заступник голови районної ради Іван Степник вручили районні нагороди чорнопотоківіцям, які долучилися до організації та проведення писанкового дійства.

Від імені Громадської організації «Рідне наше село» сусіднього з Чорним Потоком Білих Ослав, від дирекції Білоославської ЗОШ І-ІІІ ступенів організаторам та учасникам Чорнопотіцької писанки побажала «творчого довголіття і примножнення слави про унікальну чорнопотіцьку писанку» Валентина Щербюк.

За словами керівника місцевого гуртка писанкарства Миколи Палійчука, чорнопотоківська писанка є унікальною, поряд з буковинською і космацькою входить до найвідоміших і найстаріших на Гуцульщині.

«Писана вона на чорному тлі, що означає землю, багатство надр, на ній геометричні і рослинні орнаменти, кожен з яких має свій зміст», – розповідає майстер.Гурток писанкарства був створений при Чорнопотолківській школі понад 20 років тому задля збереження традиційної писанки цього гірського села. Микола Палійчук стверджує, що у них «що хата – так майстер». Під час фестивалю демонстрували писанки від майстрів і від дітей, а також провели майстер-клас писанкового розпису. Кожен міг спробувати себе у цьому ремеслі.

За словами сільського голови Василя Шовгенюка, проводять такий фестиваль «для відновлення чорнянської писанки і з надією привабити сюди туристів». Тут ніколи не було колгоспу, та і зараз більшість чоловіків із цього села працюють на сезонних роботах, виїжджають на заробітки. У Чорному Потоці проживає майже 2900 людей, з них 750 дітей, є 168 багатодітних родин.Чорнопотіцькі писанки зберігаються в багатьох музеях світу. За червоними, жовтими, зеленими і синіми розписами на чорному тлі їх можна впізнати серед інших писанок.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 1)
Попередня новина: Міністерство охорони ...
Наступна новина: Стороженко каже, що ще ...

КОМЕНТАРІ