Зустріч асоціації інфекціоністів України

Зустріч асоціації інфекціоністів України

18.05.13 18:46 0 1030
16 травня в м. Яремче відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція з питань інфекційних та паразитарних захворювань. Зустріч відбулася згідно планових заходів Міністерства охорони здоров’я і Асоціації інфекціоністів України.

Участь у конференції взяли перший заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Микола Олінійчук, член-кореспондент Національної академії медичних наук України, заслужений діяч науки і техніки України, доктор медичних наук, професор, голова Асоціації інфекціоністів України Михайло Андрійчин,заслужений діяч науки і техніки України, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри інфекційних хвороб з курсом епідеміології Івано-Франківського національного медичного університету Богдан Дикий,перший проректор Івано-Франківського національного медичного університету, доктор біологічних наук, професор Ганна Ерстенюк, доктор медичних наук, професор, проректор з наукової роботи Івано-Франківського національного медичного університету Ігор Вакалюк, головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні Роман Остяк, науковці та лікарі-інфекціоністи області.

Всеукраїнська науково-практична конференція з питань інфекційних та паразитарних захворювань має важливе значення у розвитку медичної реформи, адже підготовка кадрів, сімейних лікарів і фахівців вузької галузі є основним аспектом для вироблення загальних засад всіх медичних закладів України.

«Актуальність шньої конференції полягає в тому, що на сьогоднішній день ми не подолали інфекційні захворювання, навпаки, зараз вона має інші прояви, поєднується з паразитарними недугами, - стверджує перший заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Микола Олінійчук. – На жаль, якщо хворий з гострими процесами інфекційних захворювань не лікується, то вони переходять у хронічні недуги, які, в свою чергу, дають високу інвалідність, смертність та поширюються серед населення».

Оцінку інфекційній службі дав і голова Асоціації інфекціоністів України Михайло Андрійчин. За його словами, інфекційна служба Прикарпаття належить до передових служб нашої держави. «По-перше, служба має дуже потужну матеріальну базу, - каже Михайло Андрійчин. - Без перебільшення можна стверджувати, що Івано-Франківська клінічна інфекційна лікарня чи не найкраща в Україні. Вона побудована за останнім словом науки і вимог режимів, що стосуються ведення інфекційних хворих в умовах стаціонару. Тут також сильні науково-педагогічні і практичні кадри: дві кафедри – одну з них очолює професор Богдан Дикий, другу – професор Галина Матейко. В районах є гарні інфекційні стаціонари, які в цілому відповідають сучасним потребам і вимогам».

На жаль, в цілому світі проблема боротьби з інфекційними хворобами ускладнюється, тому що росте рівень захворюваності і відбувається так звана глобалізація інфекцій. У зв’язку із міграцією населення та інтенсивними зв’язками різних регіонів планети йде швидке поширення інфекцій, які раніше фіксувалися лише на певних територіях. Тому лікар-інфекціоніст повинен знати вже значно більше, ніж раніше і бути готовий до того, що в будь-яку хвилину може зустріти пацієнта із інфекційним захворюванням, яке досі в цій місцевості не траплялося. Міняється й етіологічна структура інфекційних захворювань, тому виходять на перший план нові раніше невідомі інфекційні хвороби, повертаються старі недуги, які, здавалося б, повинні залишитися в минулому. Причин є багато, про них і йшла мова на конференції. Є проблема з лікуванням, адже росте стійкість збудників інфекційних хвороб до антибактерійних та антивірусних препаратів, тому з цією резистентністю треба боротись. Боротьба ця ускладнюється, тому науковцям та практичним лікарям необхідно об’єднувати зусилля.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ