На Івано-Франківщині через подачу спільної звітності Пенсійним виникають проблеми в районі

На Івано-Франківщині через подачу спільної звітності Пенсійним виникають проблеми в районі

18.05.13 13:13 0 919
16 травня під керівництвом голови Калуської райдержадміністрації Василя Петріва проведено засідання районної комісії з легалізації заробітної плати і засідання районної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Заступник голови Калуської райдержадміністрації Ольга Курпіта у своїй доповіді детально зупинилася на проведеному моніторингу щодо кількості підприємств і застрахованих осіб у районі, за даними ПФУ, в яких нараховується заробітна плата менше мінімальної. За її словами, у січні 2013 року у місті та районі нараховували зарплату менше мінімальної 769 страхувальників, з них – 239 з району (31%). У цих 239 суб’єктів господарської діяльності зайнято 5105 працівників, з яких отримують зарплату менше мінімальної 984 (19% від загальної кількості працівників).

«У лютому 2013 року, - продовжує Ольга Курпіта, - в Калуському районі 229 суб’єктів господарської діяльності нараховували зарплату менше мінімальної 980 працівникам, у місті підприємців та інших структур, що порушують чинне законодавство, - 424».

Голова РДА Василь Петрів зазначив, що багато проблемних питань виникає через те, що міськрайонне управління Пенсійного фонду подає звітність, спільно об’єднавши 2 структурні адміністративно-територіальні одиниці – місто і район. Хоча, наголошує Василь Петрів, скрізь за статистичними показниками район і місто окремо фігурують. А така «новація» Пенсійного дорого коштує району – породжує дуже часто неправдиву негативну інформацію…

Так, на підкреслив голова райдержадміністрації, з 3 млн. 800 тис. грн. заборгованості із зарплати - лише 300 тисяч грн. в районі (менше 10%), а решта – у місті.

«В області ми маємо найнижчу суму заборгованості, порівняно з іншими районами. Однак, те, що пенсійне управління показує місто і район у зведених спільних показниках, район опиняється на 16 місці. Це ж доходить до абсурду!», - наголошує Василь Петрів.

Начальник відділу обліку надходжень платежів управління пенсійного фонду у Калуші та Калуському районі Надія Коцеловська зазначила, що дана установа подає таку звітність, яку вимагає їх обласне управління. Тому, щоб змінити цю ситуацію, потрібно звертатися до Уряду.

Під час засідання члени комісії поспілкувалися із боржниками, вислухавши їх проблеми. Власне, завдання й полягало в тому, щоб вияснити ситуацію, чому є заборгованість із зарплати своїм працівникам у деяких підприємців з району та чому неоформлені працівники на повну зайнятість. Підприємці бідкаються, що низька купівельна спроможність людей, багато заробити не вдається, щоб офіційно оформлювати на повну ставку своїх працівників.

На комісії було наголошено, щоб усі суб’єкти підприємницької діяльності привели у відповідність до чинного законодавства легалізацію заробітної плати та вчасну її виплату, а також офіційне працевлаштування найманих працівників.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: у навчальному пункті ...
Наступна новина: "Челсі" оголосив ...

КОМЕНТАРІ