Івано-Франківщина: про реформування галузі охорони здоров’я області

Івано-Франківщина: про реформування галузі охорони здоров’я області

18.05.13 14:19 0 1087
15 травня в актовому залі Станції швидкої невідкладної допомоги відбулась розширена нарада департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації за участю заступника голови облдержадміністрації Романа Іваницького, голови постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Манолія Піцуряка, першого заступника директора департаменту охорони здоров’я ОДА Миколи Олінійчука, заступника директора департаменту охорони здоров’я ОДА Зої Ціхонь, головного спеціаліста МОЗ України з сімейної медицини Лариси Матюхи, завідувача відділення організації меддопомоги Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Наталії Кондратюк, головного спеціаліста з сімейної медицини управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА, головного лікаря центру екстреної медичної допомоги Ямпільського району Вінницької області, заступників голів райдержадміністрацій та міст обласного значення з гуманітарних питань і головних лікарів лікувальних закладів області.

На порядку денному звучали питання про реформування галузі охорони здоров’я області, про створення центрів первинної медико-санітарної допомоги в області, функціонування центру первинної медико-санітарної допомоги у Ямпільському районі Вінницької області, хід реалізації в області Закону України «Про екстрену медичну допомогу» та про реалізацію пілотного проекту щодо державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування хворих на гіпертонічну хворобу.

За словами першого заступника директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Миколи Олінійчука, основним акцентом і пріоритетом реформ є створення потужної бази первинної ланки охорони здоров’я та інституції сімейної медицини, тому всі сили були направлені на те, щоб наблизити лікарську медичну допомогу до сільського мешканця, розукрупнити дільниці, залучити кадри та зміцнити матеріально-технічну базу сільських закладів.

Найперше було здійснено передачу усіх 645 фельдшерсько-акушерських пунктів з сільського підпорядкування на районний рівень.

«Основне завдання, - додає Микола Олінійчук, - яке слід виконати щодо модернізації первинної ланки – створити в цьому році центри первинної медико-санітарної допомоги в кожному районі області та містах обласного підпорядкування з перерозподілом коштів між рівнями надання медичної допомоги на користь первинної ланки. Цьому питанню в 2012 році було приділено надзвичайно багато уваги. Однак, станом на 15 травня в області функціонує поки що лише 2 центри ПМСД в складі Долинської і Снятинської ЦРЛ».

Також важливим питанням реформування є оптимізація мережі і ліжкового фонду та функціональна диференціація закладів охорони здоров’я. Стратегією реформ передбачена реорганізація існуючих медичних закладів у лікарні інтенсивного лікування та планового лікування хворих, створення лікарень відновного лікування та паліативної допомоги хворим та створення госпітальних округів. Передувати цьому у Івано-Франківській області повинна структурна оптимізація надто громіздкої мережі і зайвого ліжкового фонду.

«Я побачила, що на Прикарпатті реформування відбувається згідно програми Міністерства і кадровий персонал тут сильний - говорить головний спеціаліст МОЗ України з сімейної медицини Лариса Матюха. – З 13 до 25 травня проголошено дні сімейної медицини. За цей час ми повинні подивитись, що вже зроблено, де є помилки і по можливості їх виправити, адже хто нічого не робить, той і не помиляється, а також порівняти досвід один одного. Основним завданням має бути створений інститут сімейної медицини в результаті реформування, пацієнт має зрозуміти, що первинна медична допомога йому доступна. Оскільки первинна медична допомога – фундамент, то вона має бути міцна».

Довідково

За 2011-2012 роки та 4 місяці 2013 року у медицині села створено:

- 17 нових сімейних дільниць

- 7 нових лікарських амбулаторій шляхом реорганізації ФАП

- 3 науково-практичні центри сімейної медицини, в т.ч. на селі

- 2 центри ПМСД в складі ЦРЛ

- 3 пункти базування ШМД

- 4 хоспісні відділення і розпочато створення дитячого хоспісу

- 420 нових денних ліжок

здійснено:

- 30 капітальних ремонтів і реконструкцій амбулаторій

- 25 нових і реконструйованих приміщень для ФАП

- скорочення 870 понаднормативних ліжок

- реорганізацію 5 малопотужних лікарень в амбулаторні заклади з денними стаціонарами

придбано:

- 20 одиниць санітарного транспорту для сільської медицини

- низку одиниць виробів медичної техніки та лікувально-діагностичної апаратури для амбулаторій і ФАП.

В 2013-2014 рр. передбачається:

- створення 20 нових амбулаторій шляхом реорганізації ФАП

- створення 11 пунктів базування ШМД у віддалених селах

- відкриття 4 нових ФАП

- створення 22 центрів ПМСД

- створення дитячого стаціонарного і дитячого мобільного хоспісів

Маємо на :

- 539 ФАП-ів

- 135 лікарських амбулаторій.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ