На Хмельниччині кожен громадянин має знати як убезпечити себе та близьких від ВІЛ-інфекції та туберкульозу

На Хмельниччині кожен громадянин має знати як убезпечити себе та близьких від ВІЛ-інфекції та туберкульозу

19.05.13 15:31 0 966
Питання протидії страшним хворобам сьогодення, проблеми та перспективи профілактично-діагностичної роботи цього напрямку обговорили 17 травня на засіданні обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Перший заступник голови облдержадміністрації, голова обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу Вадим Гаврішко наголосив, що цими питаннями має опікуватись не лише медична спільнота, а й кожна людина, у силах якої зробити крок - щоб уберегтися самому та застерегти іншого. “Перше на що ми маємо спрямувати свої зусилля це – профілактика та раннє виявлення хвороб, які часто є супутніми. Для цього необхідно постійне флюрографічне обстеження людей не тільки груп ризику, а й усього населення. Формування правильного відношення людей до даної проблеми, а також те, що на держава забезпечує тих, хто захворіли необхідними ліками – це реалії. Потрібно нам усім разом усвідомити, що далі все залежить від нас.

Сімейний лікар – це та первинна ланка медицини, той фортпост, що контролює дані питання, адже у його силах мати інформацію про усіх людей, які проживають у тому чи іншому населеному пункті. Так чи інакше питання практичної реалізації у регіонах завдань і доручень Президента України з модернізації медичної галузі у частині створення інституту сімейного лікаря та амбулаторій сімейної медицини на контролі влади -- і іншого не дано. Хто, як не сімейний лікар на селі може домогтися того, щоб людина, яка перебувала у іншій країні, чи яка довгий час була відсутньою на даній території – пройшла необхідні обстеження?

Заслухавши інформацію заступника директора обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Мельник Н.В. рада відмічає, що з метою профілактики правопорушень та негативних явищ у молодіжному середовищі, популяризації здорового способу життя при обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді діє спеціалізоване формування «Мобільний консультативний пункт» (МКП) для надання соціально-профілактичних, соціально-психологічних, соціально-медичних, інформаційних послуг різним категоріям населення.

У роботі МКП беруть участь спеціалісти обласного, районних, міських центрів соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, а також залучені спеціалісти з інших установ, волонтери. Фах залучених працівників визначається відповідно до потреб клієнтів.

Протягом 2012 року центрами соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Хмельницької області здійснено 1981 виїзд спеціалізованих формувань „Мобільний консультаційний пункт соціальної роботи”, що на 31% більше ніж в минулому році, 48011 осіб охоплено груповими послугами.

Найбільше виїздів здійснено МКП Білогірського – 320, Кам’янець-Подільського –201, Деражнянського – 119, Старосинявського –128 районних ЦСССДМ. Найменше здійснено виїздів МКП Волочиського – 18, Шепетівського – 17 районних ЦСССДМ. Роботою МКП охоплено 1139 населених пунктів, що на 9% більше ніж в минулому році, найбільше – в Деражнянському – 119, Кам’янець-Подільському - 201 районах. Найменше охоплено у Волочиському – 18, Шепетівському – 17 районах.

Думки, висловлені спеціалістами, які займаються профілактичною роботою, керівниками медичних закладів області та рад, які опікуються питаннями протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу співпали у векторі актуальності даної проблеми та необхідності інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення.

Про це повідомили у Хмельницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Чернівці: Всією сім’єю ...

КОМЕНТАРІ