У Житомирі вшанували пам’ять жертв політичних репресій

У Житомирі вшанували пам’ять жертв політичних репресій

19.05.13 12:32 0 891
18 травня, напередодні Дня скорботи, у Житомирі вшанували пам’ять жертв політичних репресій. До пам’ятного знаку, що стоїть на місці масових захоронень невинно страчених людей, прийшли покласти квіти і схилити голови представники влади, громадських організацій, інтелігенція, школярі. Біля пам’ятного хреста було відправлено панахиду.

Спілкуючись із журналістами, заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих зазначив: „Ми прийшли вшанувати пам’ять наших земляків, наших співгромадян. За архівними даними, тут було знищено близько 20 тисяч людей. Під час служби Божої ми пом’янули всіх невинно убієнних, незалежно від їхнього віросповідання і походження. Схиляючи голови перед пам’яттю закатованих і розстріляних людей, маємо пам’ятати ці сторінки нашої історії, щоб ніколи не робити помилок у майбутньому”.

„На цьому трагічному місці, у братській могилі, покояться наші діди-прадіди, репресовані починаючи з 1933-го до 1956-го років, - зауважив Житомирський міський голова Володимир Дебой. - Фактично це кращий генофонд нації. Під удар потрапили так звані куркулі, а насправді трудові селянські родини, які працювали на щедрій українській землі. В подальшому історія виправдала їх, і ми прийшли вклонитися їх пам’яті”.

Серед присутніх на скорботному заході був і завідуючий науковою редакцією групи при редколегії обласної книги „Реабілітовані історією. Житомирська область” Євген Тіміряєв. Він повідомив, що видано 5 книг, які містять матеріали про політичні репресії на Житомирщині впродовж 1919-1980 років. Викладені факти підтверджуються документами, фотографіями, спогадами репресованих. Вже побачила світ шоста книга видання. Її презентація відбудеться 23 травня в обласній науковій бібліотеці.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ