Луцьк: «Ніч на варті з Великими»

Луцьк: «Ніч на варті з Великими»

21.05.13 17:50 0 1108
З нагоди святкування Міжнародного дня музею у Художньому музеї відбулася загальноєвропейська акція «Ніч музеїв».

Кожен з присутніх гостей став безпосереднім учасником своєрідного дійства у рамках проекту «Ніч на варті з Великими», мета якого - нагадати сучасникам про славетні та благі діла наших прабатьків, гідно вшанувати їхню пам’ять натхненими думками та добрими словами. Це – ніч істинного духовного єднання із справжніми патриціями, аристократами духу, тими, хто силою волі і меча боронили рідну землю та культуру нашого народу вчора, дбає про неї й плекатиме завтра і позавтра.

Дмитро-Любарт – будівничий Луцького замку, Василь Костянтин Острозький, «некоронований король» маршалок землі Волинської, родина магнатів Радзивілів (олицька гілка), які сформували колекцію західно-європейського мистецтва, що нині експонується в Художньому музеї, поет Данило Братковський - борець за волю України, а ще звитяжці гетьмани: Іван Виговський, Павло Тетеря, Михайло, Остафій, Микола, Богдан, Кирик Ружинські, котрі стояли на варті вольностей власного народу.

Розпочала захід керівник Художнього музею Зоя Навроцька, яка розповіла присутнім про передумови проведення заходу. За її словами, мета ночей у музеях – створити ще один вид інтелектуального дозвілля. «Це не просто концерт або огляд експозиції вночі. Це таке дійство, яке має свою тему, яке спонукає людей до роздумів, спонукає глядачів до якихось переживань, яке дає незабутні враження», - зауважила вона.

На подвір’ї замку присутні мали змогу побачити старовинні герби Волинської шляхти.

У церкві Іоанна Богослова (XII ст.) відбулося поминання Його Величності князя Дмитра-Любарта і достойників землі Волинської.

Потому представники обласної і міської влади привітали працівників музею з професійним святом – Міжнародним днем музеїв.

Святковий настрій учасникам заходу створював гурт «Хорея козацька», які відіграли концерт-реконструкцію давньої української музики (XVI, XVІІ, XVIII ст.). Крім того, в приміщенні В’їзної вежі Луцького замку Тарас Компанічек, лідер гурту «Козацька хорея» провів для присутніх майстер-клас старосвітських танців.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопільщина: в області ...
Наступна новина: Тернопільська область: ...

КОМЕНТАРІ