Виявлено багаточисельні факти порушення вимог водного законодавства у Рівненській області

Виявлено багаточисельні факти порушення вимог водного законодавства у Рівненській області

21.05.13 12:44 0 1287
Прокуратурою Рівненщини організовано та проведено перевірки додержання вимог природоохоронного законодавства в сфері охорони вод. Їх результати засвідчили, що органи виконавчої влади, місцевого самоврядування та державного контролю не в повній мірі забезпечують контроль за охороною вод, законністю їх використання. А такий стан справ негативно позначається на довкіллі, не сприяє попередженню забруднення і виснаження водних об’єктів та профілактиці правопорушень.

Зокрема, перевіркою з’ясовано, що працівниками Державної екологічної інспекції в області не вживаються ефективні заходи до суб'єктів господарювання, які скидають у водні об'єкти недостатньо очищені стоки. Лише упродовж минулого року 33 суб’єкти господарювання порушили вимоги природоохоронного законодавства та допустили скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти, чим завдали довкіллю шкоди. Водночас, 70% із вказаних порушників вже здійснювали такі скиди у позаминулому році, а вжиті екоінспекторами до них заходи не сприяли реальному усуненню порушень.

Прокуратурою начальнику Держекоінспекції в області внесено подання, яке розглянуто та задоволено, винні посадові особи притягнуті до відповідальності.

Перевіркою діяльності органів санепіднагляду встановлено, що нагляд і контроль за дотриманням санітарного законодавства при здійсненні питного водопостачання забезпечується не в повній мірі. Так, з’ясовано, що працівники Острозького міжрайонного управління ГУ Держсанепідслужби в області не запланували та не провели у поточному році жодної перевірки суб’єкта господарювання, що здійснює діяльність, спрямовану на задоволення потреб населення у водопостачанні та водовідведенні.

З вимогою активізації санепіднагляду начальнику вказаного управління Рівненським міжрайонним прокурором з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері внесено подання, яке перебуває на розгляді.

Крім того, виявлено порушення законодавства у сфері охорони вод у діяльності органів місцевого самоврядування та суб'єктів господарювання.

Так, прокурор Костопільського району виявив, що Золотолинська сільська рада здійснювала забір води із артезіанської свердловини без наявності дозволу на спеціальне водокористування, чим завдала державі збитків на суму 8,5 тис. грн. На усунення виявлених порушень сільському голові внесено подання, документ прокурорського реагування перебуває на розгляді. Крім того, вказану посадову особу оштрафовано згідно постанови про ініціювання притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 48 КУпАП (порушення права державної власності на води).

Прокуратурою області внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України (порушення правил охорони надр). Встановлено, що службові особи одного із ТОВ на Рівненщині видобули упродовж 2012-2013 років без спеціального дозволу на користування надрами понад 1 тис. куб.м. питної підземної води для виробничих та інших потреб. Такими незаконними діями державі було завдано збитків на суму 1,6 млн. грн.

Аналогічні порушення працівниками прокуратури виявлено у суб'єктів господарювання Рівненського і Дубровицького районів, відомості про вчинення цих кримінальних правопорушень також внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Всього за наслідками перевірок додержання вимог природоохоронного законодавства в сфері охорони вод органи прокуратури Рівненщини виявили 4 кримінальні правопорушення, збитки у яких складають більше 2 млн. грн., внесли 17 подань, за результатами розгляду яких до відповідальності вже притягнуто 11 посадовців органів місцевого самоврядування та контролю.

Перевірки на цьому напрямі тривають.

Старший помічник прокурора області

з питань захисту прав громадян

та інтересів держави в екологічній сфері

Анна-Марія Дзівак
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Шпилька: "Кличко дуже ...
Наступна новина: Відбулася презентація ...

КОМЕНТАРІ