Податок на нерухомість: яку пільгу застосувати?

Податок на нерухомість: яку пільгу застосувати?

21.05.13 15:51 0 1122
Фізична особа - платник податку може скористатися пільгою зі сплати податку на нерухоме майно. А саме – зменшити базу оподаткування об'єкта житлової нерухомості, що перебуває у власності: для квартири - на 120 м2, для житлового будинку - на 250 м2.

Таке зменшення надається один раз на рік і застосовується до того житла, де громадянин зареєстрований в установленому законом порядку. Якщо ж платник хоче застосувати пільгу до будь-якого іншого об'єкта житлової нерухомості, що перебуває в його власності – без проблем. Для цього потрібно до 1 липня 2013 року звернутися до податкової інспекції за місцезнаходженням такого іншого об'єкта житлової нерухомості із письмовою заявою про застосування пільги, а також до податкової інспекції за місцем проживання (реєстрації) громадянина із письмовою заявою про зміну місця застосування пільги та нарахування відповідної суми податку на нерухоме майно.

За наявності у платника податку кількох об'єктів оподаткування база оподаткування визначається окремо за кожним з таких об’єктів. Ставки податку встановлюються сільською, селищною або міською радою в таких розмірах за 1 кв. метр житлової площі об'єкта житлової нерухомості:

- для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 м2, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 м2, ставки податку не можуть перевищувати 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

- для квартир, житлова площа яких перевищує 240 м2, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 м2, ставка податку становить 2,7 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Відповідно до Закону України „Про Державний бюджет України на 2013 рік” мінімальна зарплата на 1 січня цього року становила 1147 гривень.



Нагадаємо, що Указом Президента України від 24.12.2012 №726/2012 утворено Міністерство доходів і зборів України шляхом реорганізації Державної податкової служби України та Державної митної служби України, поклавши на Міністерство, що утворюється, функцію з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Про це повідомив медіа-центр ДПС у Тернопільській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопільщині скалат ...
Наступна новина: "Шахтар" цікавиться ...

КОМЕНТАРІ