Співпраця між Житомирщиною та Республікою Білорусь активізується: делегація з області побувала на Х Гомельському економічному форумі-2013

Співпраця між Житомирщиною та Республікою Білорусь активізується: делегація з області побувала на Х Гомельському економічному форумі-2013

22.05.13 15:46 0 956
Плідна співпраця України та Республіки Білорусь у сфері економіки, культури, освіти, екології та інших галузях вже давно стало впливовим чинником регіональної та міжрегіональної політики.

З метою активізації та динамічного розвитку взаємовідносин між областями укладені угоди: Про торговельно-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво між Гомельським обласним виконавчим комітетом Республіки Білорусь і Житомирською обласною державною адміністрацією України та Про міжрегіональне співробітництво між Житомирською обласною державною адміністрацією України та Брестським обласним виконавчим комітетом Республіки Білорусь. Житомирщина є учасницею програми транскордонного співробітництва між Україною і Білоруссю. Ще у 2004 році була укладена Угода про співробітництво між Житомирською облдержадміністрацією України та Гомельським обласним виконавчим комітетом Республіки Білорусь.

На Х Гомельський економічний форум-2013 17 травня до Республіки Білорусь завітали близько 400 учасників із 24 країн, серед них була і делегація від Житомирської області на чолі з головою облдержадміністрації Сергієм Рижуком. На економічний форум до Гомельщини щороку з’їжджаються інвестори, представники посольств та міністерств з різних країн, органів місцевого самоврядування та республіканських структур.

Житомирщину на форумі представляли керівники департаментів облдержадміністрації з різних сфер, науковці, представники Житомирської торговельно-промислової палати, підприємств та організацій. У рамках заходу працювало п’ять секцій: із питань АПК та переробної промисловості; будівництва і питань ЖКГ; транспорту і логістики; туризму і соціально-економічного розвитку територій; малого і середнього бізнесу. Представники області також взяли участь у міжнародній універсальній виставці-ярмарку «Весна в Гомелі».

Серед позитивних сторін проведення такого Форуму прем’єр-міністра Республіки Білорусь Михайло Русий називає важливість спілкування з керівниками сусідніх областей, в тому числі і Житомирщиною. Це дає можливість розвивати дружні відносини, поглиблювати міжнародне співробітництво та більш оперативно вирішувати нагальні питання.

Під час відвідування Х Гомельського економічного форуму голова облдержадміністрації відзначив важливість такого заходу: «Для Житомирської області ця поїздка особливо важлива та цінна, адже Білорусія для нашого краю є найближчим сусідом і стратегічним партнером. Ми прагнемо й надалі зміцнювати та розвивати наші відносини. За десятиліття свого існування Гомельський економічний форум встиг стати ефективною платформою для розвитку міжнародних торгово-економічних і культурних зв’язків».

Про плідну співпрацю Гомельщини та Житомирщини свідчить той факт, що минулого року показники експортно-імпортних операцій зросли на 8%. За підсумками 3-х місяців поточного року експорт збільшився в 3 рази в порівнянні з січнем-березнем 2012 року і склав майже 12 млн. дол. США, імпорт відповідно зменшився на 73% і склав близько 4 млн. дол. США. Сальдо зовнішньої торгівлі товарами позитивне і дорівнює 8,2 млн. дол. США.

Наразі зовнішньоторговельні операції області з Республікою Білорусь здійснюються в таких галузях промисловості, як машинобудування, металообробка і приладобудування, електроенергетика і електротехніка, добувна та каменеобробна промисловість, будівельна промисловість, скляна і фарфоро-фаянсова промисловість, харчова промисловість, деревообробна промисловість, хімічна промисловість, фармацевтична промисловість, легка промисловість.

Про інвестиційну привабливість Гомельської області розповів голова Гомельського облвиконкому Володимир Дворнік під час пленарного засідання. Ще у 1998 році для залучення іноземних інвестицій було створено вільну економічну зону «Гомель-Ратон». в рамках цієї зони діє понад 400 підприємств з іноземними інвестиціями з 44 країн. За останні два роки в область надійшло 2 млрд. дол., із яких понад 400 млн. дол. – прямі капіталовкладення. У республіці створено сприятливий інвестиційний клімат, запроваджені податкові та митні пільги, зокрема, на ввезення науково-технічного обладнання.

Під час Х Гомельського економічного форуму було підписано 11 інвестиційних проектів і договорів про наміри на загальну суму понад 130 млн. дол. Одним із найважливіших серед них вважається угода про співробітництво щодо розвитку Гомельського промислового парку «Полесье - Лельчицы». Мова йде про видобуток корисних копалин і будівництво Поліської залізниці. Загалом на форумі було представлено 40 інвестиційних проектів.

Довідково: з метою поглиблення співпраці з Гомельською областю 1 березня поточного року видано розпорядження голови Житомирської облдержадміністрації Сергія Рижука Про затвердження Плану заходів на 2013-2015 роки щодо реалізації Угоди між Житомирською облдержадміністрацією України та Гомельським обласним виконавчим комітетом Республіки Білорусь про торгово-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво, в якому окреслено основні напрямки майбутньої співпраці.

Цими угодами передбачено, що Сторони будуть будувати і розвивати свої відносини на основі рівності, партнерства і взаємної вигоди, забезпечувати сприятливі умови для господарської діяльності юридичних та фізичних осіб, а також для інвестування виробництва, сприяти розвитку науково-технічного співробітництва, реструктуризації промисловості та організації нових форм господарської діяльності.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: День захисту дітей буде ...
Наступна новина: Росія: справу про вбивство ...

КОМЕНТАРІ