У м. Стрий відкрився VI Всеукраїнський конкурс юних піаністів імені Нестора Нижанківського

У м. Стрий відкрився VI Всеукраїнський конкурс юних піаністів імені Нестора Нижанківського

22.05.13 12:47 0 1003
20 травня 2013 року  у м. Стрию відкрився VI  Всеукраїнський  конкурс юних піаністів імені Нестора Нижанківського.

Конкурс  юних піаністів ім. Н. Нижанківського започаткований у 1992 році як Регіональний конкурс для учнів початкових мистецьких навчальних закладів, а з 1997 року він набуває статусу Всеукраїнського.

За цей період в конкурсі взяли участь понад триста юних піаністів з більш як двадцяти областей України та Автономної Республіки Крим.

Почесними гостями та учасниками конкурсу були представники деяких європейських країн, а саме: Угорщини, Словаччини та Німеччини.

Конкурс  проводиться з метою виявлення та підтримки обдарованих учнів шкіл естетичного виховання, узагальнення передової методики викладання гри на фортепіано, обміном досвіду роботи провідних викладачів та пропагуванням творів українських композиторів.

Для участі у VI Всеукраїнському конкурсі юних піаністів  ім. Н.Нижанківського запрошені учні початкових музичних шкіл та шкіл естетичного виховання. Конкурс проводиться в два тури у трьох вікових категоріях.

Голова журі конкурсу- ректор Львівської національної музичної академії ім. м.Лисенка , Народний артист України, професор Ігор Пилатюк,, заступник голови журі – доцент, завідувач кафедри спеціального фортепіано Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка Йожеф Ермінь, секретар конкурсу- доцент кафедри музикознавства та фортепіано Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І.Франка Уляна Молчко До складу журі увійшли провідні музиканти та викладачі України.

 Серед учасників конкурсу  є діти   понад 10-ти областей України, а саме: Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Одеської, Хмельницької, Київської, Тернопільської,Чернівецької та Львівської області. Загальна кількість учасників становить понад 65 осіб.

Конкурсанти у 1-му турі  виконуватимуть поліфонічні твори, твори українських композиторів кантиленного характеру,етюди, або віртуозну п’єсу, на  другому- велику форму,твір сучасного українського композитора та – обов’язковий твір (для молодшої і середньої вікової груп – один твір з циклу “П’ять п’єс для дітей” Н. Нижанківського);

Почесним гостем є Марія Тарасівна Крушельницька піаністка і педагог, професор ЛНМА ім. Лисенка, заслужена артистка УРСР, народна артистка України; учениця Г. Нойгауза (Москва) та п.Зоя Нижанківська (невістка Нестора Нижанківського).

Організатори:  Міністерство культури України, департамент з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей  Львівської ОДА, Стрийський міський відділ культури.

Про це повідомили у Львівській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ