Чернігів: Охорона дитинства та забезпечення прав дитини – серед пріоритетів сьогодення

Чернігів: Охорона дитинства та забезпечення прав дитини – серед пріоритетів сьогодення

23.05.13 09:35 0 850
Відповідно до Конвенції ООН про права дитини, Законів України "Про охорону дитинства", "Про загальнодержавну програму "Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини" на період до 2016 року" дитині гарантуються захист її прав на життя, родинні зв'язки, користування послугами системи охорони здоров'я та благами соціального забезпечення, освіту, відпочинок і розваги, захист від дискримінації, економічної експлуатації та ін.

Виконавчими органами міської та районних у місті Чернігові рад відповідно до компетенції проводиться робота щодо забезпечення в місті Чернігові прав дитини. Про роботу у сфері охорони дитинства та поліпшення становища дітей у місті Чернігові інформував на засіданні виконавчого комітету міської ради начальник відділу у справах сім’ї та молоді В'ячеслав Голуб.

Він повідомив, що на обліку служб у справах дітей Деснянської та Новозаводської районних у міста Чернігові рад перебуває 471 особа з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них 390 виховуються у прийомних сім'ях або перебувають під опікою чи піклуванням.

Станом на квітень 2013 року у місті діє 12 прийомних сімей. За підтримки Римсько-католицької церкви й благодійної організації "Карітас" у Деснянському районі побудовано 2 будинки, де під опікою Макарової Т.С. виховується 17 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Протягом останніх років кількість дітей, влаштованих до сімейних форм виховання, є стабільною і складає 82,5 %. До закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, представники зазначеної категорії направлялись виключно в разі наявності певних причин, що перешкоджають їх влаштуванню до сімейних форм виховання (фізичні, психічні вади або відсутність родичів).

Службами у справах дітей вживаються заходи щодо забезпечення захисту житлових та майнових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Станом на 19 квітня 2013 року на квартирному обліку перебувало 77 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа. За період з 2011 року до квітня 2013 року поставлено на квартирний облік 32 сім’ї зазначеної категорії громадян. За цей період тимчасово покращені житлові умови 6 сім'ям.

З метою запобігання соціальному сирітству, подолання бездоглядності та безпритульності серед дітей службами у справах дітей Деснянської та Новозаводської районних у місті Чернігові рад спільно з працівниками органів внутрішніх справ запроваджено систематичне проведення цільових рейдів з виявлення бездоглядних дітей та схильних до бродяжництва, жебрацтва й інших негативних проявів.

У період з 2011 до 2013 років виявлено та поставлено на облік 168 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах та проживають в неблагополучних родинах. Електронна база даних з обліку дітей вказаної категорії постійно оновлюється.

Управліннями праці та соціального захисту населення районних у місті рад постійно проводиться робота із забезпечення дітей-інвалідів засобами пересування та реабілітації, а також, направлення їх до реабілітаційних установ. Станом на 1 квітня 2013 року в управліннях перебуває на обліку 2627 осіб-інвалідів з дитинства та дітей-інвалідів.

Важливим чинником збереження та відновлення здоров'я дітей є оздоровлення та відпочинок, особливо у літній період. У 2013 році планується оздоровити 15266 дітей, або 67 % від загальної кількості. З міського бюджету на проведення оздоровчої кампанії у поточному році заплановано виділити 1966,8 тис. грн. З них: 378 тис. грн. – на організацію оздоровлення дітей міста у закладі охорони здоров'я "Реабілітаційний центр "Відродження", близько 690 тис. грн. – на відпочинок школярів у пришкільних таборах, 898,8 тис. грн. – у дитячому закладі санаторного типу "Дружба".

Міський голова Олександр Соколов акцентував увагу відповідних служб на забезпеченні оздоровлення особливої категорії дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, аби жодна дитина не залишилась поза увагою міських органів влади.

Виконком міської ради також доручив відповідним підрозділам міської ради уважно вивчити питання стосовно оптимізації структури виконавчих органів міської та районних у місті Чернігові рад у справах дітей з метою формування та реалізації на території міста єдиної цілісної політики місцевого самоврядування щодо соціального захисту та профілактики правопорушень серед осіб, які не досягли 18-річного віку.

Відділ зв'язків з громадськістю міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Рівненщині зустріч ...

КОМЕНТАРІ