проведено спільні навчання Держслужби з надзвичайних ситуацій та Збройними Силами України

проведено спільні навчання Держслужби з надзвичайних ситуацій та Збройними Силами України

23.05.13 10:57 0 917
З метою практичного відпрацювання взаємодії між підрозділами Держслужби та Збройними Силами України в напрямку ліквідації надзвичайних ситуацій та відповідно до вимог вказівки ДСНС від 25.02.2013 року № 02-631/172, на базі військової частини А-1479, яка знаходиться неподалік від райцентру Ічня на Чернігівщині, 21 травня проведені навчання. Їх метою було відпрацювання дій в разі виникнення надзвичайної ситуації на одному з найбільших в Україні складів боєприпасів.

Розпочалися навчання із засідання, на якому був присутній керівний склад Міністерства Збройних Сил України, Управління Держслужби у Чернігівській області, голови Ічнянської райдержадміністрації і міської ради, члени районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На навчання також запросили представників протипожежних служб Міністерства Збройних Сил України, де є складування боєприпасів на території України. Очолив навчання начальник Озброєння Збройних Сил України генерал-майор Сергій Котляр. Під час наради були обговорені теоретичні питання ліквідації надзвичайної ситуації і порядку проведення евакуаційних заходів із зони можливого ураження.

За задумом навчань, в результаті порушення правил пожежної безпеки сталося загорання сухої трави та лісової підстилки, яке швидко розповсюдилося на територію військової частини, внаслідок чого сталося загорання будівлі сховища боєприпасів.

Отже, зранку від командира військової частини А-1479 надійшло повідомлення, що під час нападу озброєного угрупування виникла пожежа сухої трави та лісової підстилки на технічній території. Вогонь швидко поширювався та виникла загроза розповсюдження полум’я на будівлю складу з боєприпасами.

Пролунав сигнал тривоги. За викликом на місце пожежі виїхала місцева військова пожежна частини. Завдяки оперативним діям, вогонь вдалося ліквідувати в найкоротший час та не допущено його розповсюдження на сусідні будівлі.

Наступний етап передбачав ситуацію, коли пожежу зупинити не вдалося і вогонь перекинувся на склад боєприпасів. З огляду на це, було об’явлено сигнал тривоги та збір особового складу. Пролунала сирена та розпочалася евакуація цивільного населення з військового містечка. На місце пожежі одразу прибула військова пожежна частина. Також в двобій з вогнем вступив зведений загін Управління ДСНС в області у складі 30-ти рятувальників та 6-ти одиниць основної і спеціальної техніки, та пожежний потяг зі станції "Грибінка". Пожежна насосна станція забезпечувала подачу води з наявних на території частини пожежних резервуарів. Для гасіння пожежі безпосередньо на складі боєприпасів були задіяні два пожежні танки. Одночасно з цим за допомогою бронетранспортерів проводилася евакуація умовних постраждалих. Основні підрозділи гасили пожежу з захисних земляних насипів аби не потрапити під можливий розліт осколків снарядів. Практична частина навчань тривала близько години і показала, що підрозділи Збройних сил України та Держслужби з надзвичайних ситуацій здатні оперативно виконувати на професійному рівні поставлені завдання і забезпечити безпеку населення.

Підводячи підсумки, начальник Озброєння Збройних Сил України генерал-майор Сергій Котляр дав високу оцінку підготовки та проведення навчань, а начальник Управління ДСНС України у Чернігівській області полковник служби цивільного захисту Вадим Шулюк підкреслив, що надзвичайні ситуації все ж таки краще і легше попереджувати, ніж потім їх ліквідовувати, ставлячи під загрозу людські життя.

Управління ДСНС у Чернігівській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Збірна України в ...
Наступна новина: Віктор Шемчук – ...

КОМЕНТАРІ