ЄС застеріг від політичних переслідувань опозиції у Грузії

ЄС застеріг від політичних переслідувань опозиції у Грузії

23.05.13 08:10 0 971
Верховний представник ЄС із закордонних справ Катрін Аштон і єврокомісар із розширення Штефан Фюле наголосили що очікують від влади Грузії справедливого розгляду справ арештованих учора колишнього прем’єра і одного з міністрів. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Як мовиться у спільній заяві про це речників обох високопосадовців Євросоюзу, вони висловили сподівання, що і ця, й інші подібні справи будуть розглянені справедливо, безсторонньо і без політичної мотивації.

Європейський союз уважно стежитиме за розглядом цих справ і сподівається, що вони будуть справедливі, прозорі й незалежні і відповідатимуть міжнародним стандартам.

ж у Грузії суд у місті Кутаїсі почав слухати справу про запобіжний захід для затриманих учора колишніх урядовців. Прокуратура вимагає для них попереднього ув’язнення.

Учора у Грузії арештували колишнього прем’єр-міністра, генсекретаря опозиційної нині партії «Єдиний національний рух» Іване (Вано) Мерабішвілі за звинуваченнями за статтями Кримінального кодексу про підкуп виборців, розтрату чи привласнення коштів із використанням службового становища, які завдали значної школи, і про зловживання службовими повноваженнями.

Разом із ним за схожими звинуваченнями арештували губернатора регіону Кахеті Зураба Чіаберашвілі, який раніше був міністром праці, охорони здоров’я і соціального захисту.

Як заявляють у прокуратурі, наразі Мерабішвілі звинувачують за двома епізодами справи про корупцію: створення фіктивних робочих місць для прихильників «Єдиного національного руху» в рамках державної програми і присвоєння дачі на узбережжі Чорного моря шляхом залякування, примусу і арешту її власника.

Крім того, у прокуратурі заявили, що завершують слідство ще за двома епізодами, які стосувалися загибелі людей, і найближчим часом висунуть Мерабішвілі нові звинувачення.

Обидва арештовані ніякої своєї вини не визнають.

У «Єдиному національному русі» ці арешти назвали «незаконним політичним рішенням». Президент Грузії і лідер партії Міхеїл Саакашвілі скритикував арешти і застеріг, що через це на країну може чекати міжнародна ізоляція. Нинішній прем’єр Бідзіна Іванішвілі відкинув такі звинувачення й заявив, що про політичні переслідування не йдеться.

Нова влада Грузії на чолі з прем’єр-міністром Бідзіною Іванішвілі і його коаліцією «Грузинська мрія», які прийшли до влади за результатами виборів минулої осені, затримує і судить урядовців попередньої влади за звинуваченнями в різноманітних зловживаннях. Нинішня опозиція скаржиться на політичні переслідування.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Чернігів: УТОГ святкує ...
Наступна новина: відбувся обласний етап ...

КОМЕНТАРІ