Роковини перепоховання Великого Кобзаря відзначили у Тернополі

Роковини перепоховання Великого Кобзаря відзначили у Тернополі

23.05.13 09:32 0 1025
22 травня українці усього світу відзначають роковини перепоховання Великого Кобзаря. З цієї нагоди біля підніжжя пам’ятника Шевченку в Тернополі священнослужителі традиційних християнських церков відправили панахиду, а представники влади та громадськості поклали квіти до пам’ятника. Участь у заході взяв міський голова Тернополя Сергій Надал.

Сергій Віталійович зауважив, що сьогоднішній день є одним з важливих днів українського історичного календаря. День, коли багато українських патріотів здійснюють символічне паломництво до Канева до Тарасової гори. По всій Україні відбуваються мітинги пам'яті Тараса Шевченка.

«Українці у ці травневі дні відзначають роковини перепоховання Великого Кобзаря — як він і заповідав — поховати його у своїй землі, щоб він міг бачити вічний Дніпро і свій народ. Символізм цієї події закладений у Заповіті Шевченка, який став дороговказом для багатьох поколінь борців за Україну — за нашу незалежність, за гідну долю нашого народу.

2013 рік — це рік підготовки до 200-ліття з дня народження Тараса Шевченка. У Тернополі ми проведемо цілу низку заходів назустріч цій великій даті. І це будуть не лише культурно-мистецькі події. Нами заплановано реконструкцію скверу довкола пам'ятника Кобзарю. Сподіваюсь, що підготовка до чергових Шевченкових роковин стане справою для політиків, яка їх об'єднає. Справою для держави в цілому, яка дасть нам гарну нагоду говорити про національну гідність, про нашу історію, про наше майбутнє.

З вшанування Шевченка починалось національне відродження в Тернополі у 80-х роках поколінням наших батьків. З вшанування Шевченка починалось відродження українського духу в Тернополі кінця ХІХ століття — у часи Володимира Лучаковського. І так було по всій Україні. Шевченка читають, цитують, шанують у Донбасі і в Карпатах, на Поліссі і в Криму. Постать Шевченка приймається і шанується всіма, це один із беззаперечних символів єдності українців. Можливо саме в цьому його унікальна місія в нашій непростій історії. Слава Тарасу Шевченку! Слава Україні! Нехай Господь Бог пом'яне його у Царстві своєму!», - зазначив Сергій Надал.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківську 22 ...
Наступна новина: Хмельниччина зароблятиме на ...

КОМЕНТАРІ