У Тернополі відзначили річницю перепоховання Кобзаря

У Тернополі відзначили річницю перепоховання Кобзаря

23.05.13 18:02 0 896
22 травня 2013 року численна громада Тернопільщини зібралася біля пам'ятника Тарасові Шевченку, щоби вшановувати річницю перепоховання Пророка в Україні. В урочистостях взяли участь міський голова Тернополя свободівець Сергій Надал, голова Тернопільської обласної організації ВО "Свобода" Володимир Стаюра, секретар міськради, заступники і начальники управлінь міськради, священнослужителі та сотні тернополян та гостей міста. " минає 152-а річниця з дня перепоховання Тараса Григоровича Шевченка в Україні. В цей день українські патріоти, усі шанувальники Українського генія традиційно вшановують його пам'ять і читають вірші Тараса Шевченка. ми повинні згадати слова Генія і Пророка і об'єднавшись всі разом виконувати його Заповіт", – звернувся до присутніх з вітальним словом міський голова Тернополя Сергій Надал.

Під час урочистостей священики різних конфесій відслужили молебень за Тарасом Григоровичем Шевченком. Відбулося символічне освячення пам'ятника Кобзарю. З словами звернення до учасників звернулися лідери політичних партій та громадських організацій.

"Слова Кобзаря – дороговказ для усіх. Поховайте та вставайте, кайдани порвіте, і вражою злою кров'ю волю окропіте. Саме такі слова Кобзар нам заповідав. Тож тільки озброївшись цими словами та ідеологією українського націоналізму ми зможемо побудувати Україну такою, про яку він мріяв. Тарас Григорович Шевченко завжди буде для нас усіх Пророком, слова якого будуть завжди будити українців на боротьбу до повного національного і соціального визволення", – зазначив голова Тернопільської обласної організації ВО "Свобода", депутат Тернопільської обласної ради Володимир Стаюра.

Після виступів відбулося урочисте покладання квітів до пам'ятника Кобзарю.

Нагадаємо, 10 березня 1861 року Тарас Григорович Шевченко помер. На кошти друзів 13 березня його було поховано спочатку на Смоленському православному кладовищі в Петербурзі. Після того, як п'ятдесят вісім днів знаходився прах Шевченка в Петербурзі, його домовину, згідно із заповітом, за клопотанням Михайла Лазаревського, після отримання ним дозволу в квітні того ж року, перевезено в Україну і перепоховано 22 травня на Чернечій горі біля Канева.

Світлини:https://plus.google.com/u/0/photos/102250370956517014192/albums/5880783854678686305

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: 44 прикарпатських ...
Наступна новина: Чернігівська область: ...

КОМЕНТАРІ