На Івано-Франківщині прихильність до антиретровірусної терапії ВІЛ-інфікованих осіб

На Івано-Франківщині прихильність до антиретровірусної терапії ВІЛ-інфікованих осіб

24.05.13 08:02 0 1024
22 травня в Обласному центрі соціальних служб сім’ї, дітей та молоді відбувся круглий стіл на тему «Прихильність до антиретровірусної терапії ВІЛ-інфікованих осіб». Участь у круглому столі взяли головний лікар Обласного наркологічного диспансеру Валерій Скопич, директор Івано-Франківського міського центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді Леся Дикун, завідувач амбулаторно-поліклінічного відділення Обласного центру СНІДу Марія Федорів, провідні спеціалісти наркодиспансеру, представники соціальних служб, особи з наркозалежністю, представники ЗМІ та інші.

Мета круглого столу – покращення стану здоров’я пацієнтів, які є учасниками замісної терапії, та процес залучення пацієнтів до вживання легальних наркотиків, які дають можливість обмежити поширення ВІЛ-інфекцій в середовищі ін’єкційних наркоманів.

«Серед 207 пацієнтів, які приймають замісну терапію, 45% є ВІЛ-інфіковані, 25 % - кожен четвертий отримує антиретровірусну терапію, а повинен отримувати кожен третій, - констатує головний лікар Обласного наркологічного диспансеру Валерій Скопич. – Наших пацієнтів турбують й інші захворювання соціального значення, наприклад, такі як туберкульоз (12% пацієнтів), гепатит С і В (майже 75%). Наркоманія являється важким невиліковним захворюванням, а тут ще і такі важливі інфекційні недуги. В порядку позитивних моментів, на сьогоднішній день 70% пацієнтів кабінету замісної терапії обстежено».

«ВІЛ-інфекція – епідемія, яка охопила практично всі країни світу. За весь період реєстрації, починаючи з 1987 року і до 2012 року, в Україні зареєстровано 223 530 випадків ВІЛ-інфікування, 36 373 особам поставлено діагноз СНІД. Щодо смертності, то нараховується вже 28 498 випадків. З кожним роком показник зростає. Якщо раніше основним шляхом передачі був парантеральний, тобто через вживання ін’єкційних наркотиків, то починаючи вже з 2008 року – статевий, - говорить завідувач амбулаторно-поліклінічного відділення Обласного центру СНІДу Марія Федорів. – ВІЛ-інфекція зараз поширюється не тільки серед молоді, як вважалося раніше, а й серед осіб середнього та старшого віку. Збільшується число вагітних жінок серед ВІЛ-інфікованих. На жаль, серед них і жінки, які є споживачами ін’єкційних наркотиків. В Івано-Франківській області, за період з 1992 до зареєстровано понад 1700 випадків ВІЛ-інфікування, на облік в Центр СНІДу взято 1102 ВІЛ-позитивні особи, на диспансерному обліку перебуває 704 пацієнти і серед них – 24 дитини з позитивним ВІЛ-статусом».

Антиретровірусна терапія на - єдиний найефективніший метод, який суттєво допомагає подовжити життя ВІЛ-інфікованого та значно підвищити його якість. Оскільки АРТ має ряд напрямків впливу на організм хворих в першу чергу від антиретровірусної терапії фахівці хочуть добитись клінічних результатів, імунологічної ефективності лікування, вірусологічної ефективності та епідеміологічної.

За словами головного лікаря ОНД Валерія Скопича: «Ведучою має бути теза – «Про це треба говорити!» і за формою рівний – рівному, хворий – лікарю і навпаки, на рівні дитячого населення, на рівні батьківських формувань. Адже чим більше ми будемо про це говорити, тим кращими і успішнішими будуть наші результати».

Медики мають надію, що це питання буде висвітлено з метою переконання, не тільки тих, хто потребує цього лікування та допомоги, а й тих, хто може вплинути на їхню мотивацію, на їхнє рішення. Адже дуже важливо вчасно і грамотно відноситись до цього виду лікування.

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ