У Житомирі презентували шосту книгу «Реабілітовані історією. Житомирська область»

У Житомирі презентували шосту книгу «Реабілітовані історією. Житомирська область»

24.05.13 14:13 0 1117
Презентація 6-ої книги тому «Реабілітовані історією. Житомирська область» відбулася 23 травня в приміщенні Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Ольжича. На заході були присутні заступник голови Житомирської облдержадміністрації Ярослав Долгих, начальник управління культури облдержадміністрації Юрій Градовський, члени редколегії \"Реабілітовані історією\", автори та рецензенти книги, представники громадськості.

Книга є складовою частиною 27-томної науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією», що видається відповідно до постанов Президії Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.

«Двадцять довгих років ведеться робота по збору матеріалів для книг, та,на превеликий жаль, ще багато років членам редколегії буде чим ще займатися, - говорить заступник голови Житомирської облдержадміністрації Ярослав Долгих. – Ми не маємо права пропустити жодного прізвища. Адже, це - історична пам\'ять нашого краю, яку необхідно зберегти для наступних поколінь. Такі книги дуже необхідні нашому суспільству для того, щоб зберегти пам\'ять про своїх близьких».

Шоста книга складається з п’яти розділів, у яких містяться оригінальні документи цього періоду, спогади свідків тогочасних подій, біографічні довідки на майже 5,7 тис. репресованих уродженців і жителів нашого краю, прізвища яких починаються із літер Р,С,Т,У та 206 світлин репресованих, які публікуються вперше.

Крім того, у книзі вміщені нариси, в яких на документальній основі розкриваються політичні репресії на Житомирщині періоду «великого терору» 1937-1938 рр. та технологія здійснення репресій серед інтелігенції Житомирщини в 30-х рр. ХХ ст.

Поява шостої книги тому «Реабілітовані історією Житомирська область» стала можливою завдяки наполегливій праці великої кількості людей, які впродовж багатьох років виявляли, вивчали, аналізували і систематизували матеріали про уродженців і жителів Житомирської області, що зазнали репресій і були реабілітовані.

За 20 років роботи співробітниками групи вивчено понад 50 тис. кримінальних справ в архівах Служби безпеки та Міністерства внутрішніх справ Україні, державних архівах України та області.

В результаті видано 6 книг, в яких вміщено 38139 коротких біографічних довідок про репресованих та 798 світлин і 173 оригінальних документів, які публікуються вперше. В книгах опубліковано 50 науково-документальних нарисів, що стосуються особливостей репресій в області, зокрема, проти національних меншин, інтелігенції, священнослужителів, військовослужбовців, розкриваються методи роботи каральних органів і ті часи.

Книга призначена для науковців, студентів, учителів, краєзнавців та всіх тих, хто цікавиться історією України та Житомирщини. У ній вміщено багато цікавої та корисної інформації. Тут можна віднайти імена своїх близьких, рідних, які постраждали внаслідок репресій.

Всі 6 книг «Реабілітовані історією. Житомирська область» можна знайти на сайті: knigipipamyati.org.ua.

Про це повідомили у Житомирській ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Луцьку микола Романюк ...
Наступна новина: На Закарпатті фахівцями ...

КОМЕНТАРІ