Репрезентовано другий том видання «Реабілітовані історією. Тернопільська область»

Репрезентовано другий том видання «Реабілітовані історією. Тернопільська область»

24.05.13 16:09 0 1041
У облдержадміністрації відбулася презентація другого тому видання «Реабілітовані історією. Тернопільська область». Про підготовку та змістове наповнення книги розповів представникам обласної влади та громадськості науковий редактор робочої групи з підготовки «Книги Пам’яті», кандидат історичних наук Петро Гуцал.

Зокрема він зазначив, що друга книга серії “Реабілітовані історією. Тернопільська область” є складовою масштабного 27-томного всеукраїнського видання “Реабілітовані історією”, що виходить у світ згідно з постановою Президії Верховної Ради України від 6 квітня 1992 р. і постановою Кабінету Міністрів України від 11 вересня 1992 р.

Вона продовжує публікацію документальних матеріалів, споминів та історичних нарисів, а найголовніше – списків уродженців і мешканців сучасного Тернопільського краю, котрі зазнали політичних репресій в часи тоталітарного режиму.

Біографічні дані другого тому подаються про репресованих з чотирьох нинішніх районів області – Гусятинського, Заліщицького, Збаразького та Зборівського.

Більшість матеріалів, опублікованих у книзі в тематичному розділі “Мовою документів”, взяті з Державного архіву Тернопільської області та інших архівосховищ і вперше оприлюднені.

Петро Гуцал підкреслив, що автори публікацій ставили собі за мету не лише висвітлити долі відомих і маловідомих людей, повернути пам’ять про них в нашу історію, а й показати незламність українського духу, стійкість у боротьбі за відстоювання правди і збереження своєї гідності.

У книзі публікуються в алфавітному порядку за районами та відповідно їх міськими, селищними і сільськими радами основні біографічні відомості про репресованих: прізвище, ім’я та по батькові; рік і місце народження; освіта; останнє місце проживання; місце роботи і посада на час арешту; дата арешту; орган, який провів арешт; суть звинувачення; вирок та судовий чи позасудовий орган, який його виніс; дата звільнення; дата смерті; дата реабілітації; номер архівно-кримінальної справи.

Науковий редактор робочої групи з підготовки «Книги Пам’яті» наголосив, що друк такого видання став можливим завдяки сприянню обласної державної адміністрації та обласної ради, адже фінансування роботи з підготовки та публікації книг здійснюється за бюджетні кошти.

Примірники другого тому видання "Реабілітовані історією. Тернопільська область" вже передано у районні бібліотеки нашого краю. Під час презентації примірники книг передано в обласний державний архів, обласний краєзнавчий музей, обласний музей політичних в’язнів, обласну універсальну наукову бібліотеку, а також представникам молодіжних організацій Тернопільщини – Спілки Української Молоді в Україні та Пласту, які мають бути гідними продовжувачами справи борців за волю України.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Львівщина вшанувала ...
Наступна новина: На Волині темпи ...

КОМЕНТАРІ