Чернівці: Гострі кишкові інфекції та їх профілактика

Чернівці: Гострі кишкові інфекції та їх профілактика

25.05.13 11:57 0 1197
Однією з основних проблем в м. Чернівцях на сьогоднішній день залишається високий рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції, який  щорічно реєструється  із наближенням  літнього періоду.

Реалізація зараження гострими кишковими інфекціями відбувається за рахунок водного, харчового, контактно–побутового шляхів передачі інфекції. Масивним фактором передачі інфекції -  є питна вода, а в літній період і вода відкритих водоймищ, де відбувається купання.

Користування недоброякісною питною водою сприяє підвищенню захворюваності на гострі кишкові інфекції, може призвести навіть до спалахів. Тому потрібно, бути дуже обережними в спекотні дні, купатися тільки  в місцях, які облаштовано для відпочинку.

Для пиття і приготування їжі використовувати бажано питну бутильовану воду з централізованих джерел водопостачання. Воду з колодязів потрібно  використовувати для пиття тільки після обов’язкового кип’ятіння не менше 20 хвилин.

При перебуванні на неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки) не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води). При харчуванні в непристосованих місцях (ліс, пляж) виключати контакт з ґрунтом та піском.

Джерелом гострих кишкових інфекцій є хвора людина, в організмі якої знаходиться збудник. Збудник гострого кишкового захворювання потрапляє в кишківник через рот, де він розмножується, виділяє шкідливі продукти життєдіяльності, які уражають різні системи організму. Зараження виникає, якщо хвора людина або бактеріоносії не дотримуються правил особистої гігієни і брудними руками переносять збудників на різні предмети. Таким чином, відбувається реалізація  контактно–побутового шляху передачі інфекції. Здорова людина, коли торкається руками забруднених предметів, може занести мікроби в рот. Так  виникає зараження маленьких дітей, які “все тягнуть до роту”.

У більшості випадків захворювання немовлят джерелом ураження є мати. Навички особистої гігієни необхідно розвивати з раннього дитинства. Дітей необхідно навчити ретельно мити руки та обличчя з милом. Руки слід мити після ігор, прогулянок, а також безпосередньо перед вживанням їжі. Діти не повинні гратися на забрудненій території, брудній підлозі. Слід коротко підстригати нігті, слідкувати, щоб вони їх не гризли.

Ураження харчових продуктів здійснюється під час їх кулінарної обробки немитими руками, при неправильному транспортуванні, порушенні правил зберігання продуктів.

Необхідно утримуватися від купівлі харчових продуктів, що реалізуються на “стихійних” ринках, з порушенням умов зберігання, особливо тих продуктів, які не підлягають повторній термічній обробці.

Захворювання гострими кишковими інфекціями проявляється не одразу, через деякий час після зараження від 2–6 годин до 7 діб.   По завершенню інкубаційного періоду людина відчуває слабкість, підвищення температури, головний біль. Потім з’являються характерні ознаки гострих кишкових захворювань: біль в череві, частий рідкий пронос, можливо блювота.

Збудники гострих кишкових захворювань мають високу стійкість в зовнішньому середовищі. Так, збудники дизентерії декілька місяців виживають на брудному посуду, продуктах харчування, у воді  – декілька діб.

Попередити зараження гострими кишковими інфекціями легше, ніж потім лікувати захворілого. Тому, Чернівецьке міське управління Держсанепідслужби у Чернівецькій області  для попередження ускладнення з гострих кишкових інфекцій рекомендує дотримуватись наступних порад:

-  перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом, а також після відвідування туалетів,

- при догляді за дітьми перших років життя, дорослим суворо дотримуватись правил особистої гігієни,

- для пиття використовувати лише кип’ячену воду,

- фрукти і овочі перед вживанням потрібно мити в кип’яченій питній воді,  для харчування дітям – обдавати окропом,

- в раціоні харчування (особливо дитячого) користуватись тільки якісними харчовими продуктами,

- готові до споживання продукти необхідно зберігати окремо від сирої продукції,

- особливу увагу слід звертати на терміни зберігання продуктів, не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності,

- харчові продукти, готові вироби, напої, посуд необхідно захищати від мух, які є додатковим переносником кишкових інфекцій,

- в літній період вікна в приміщеннях слід затягати сіткою,  вживати заходів щодо знищення від мух,

- необхідно стежити за станом вигрібних ям, туалетів, регулярно використовувати для їх знезараження розчини дезінфікуючих розчинів.

Слід пам’ятати, що в останній час кишкові інфекції можуть перебігати в легкій або прихованій формах. Тому, не рекомендовано займатися самолікуванням. Встановити вірний діагноз та призначити  лікування може тільки лікар.

При появі перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до лікувальної установи.

Про це повідомили у Чернівецькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: На Львівщині виставки, ...

КОМЕНТАРІ